De ce are nevoie Avocatul Poporului de o leafă mai mare. A cheltuit 350.000 euro în 5 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.03.2020 - 13:21

O inițiativă legislativă propune creșterea veniturilor doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului, plătită, astăzi, din bani publici. Asta în contextul în care epdiemia de coronavirus taie salarii și trimte oameni în șomaj.

SHARE

De ce are nevoie Avocatul Poporului de mai mulți bani de la stat în vremuri de restriște?

Am încercat un posibil răspuns analizând declarațiile de avere ale doamnei Weber.

Renate Weber a fost europarlamentar din anul 2007 până în 2019. O perioadă de 12 ani.

Salariul europarlamentarului Renate Weber pe anul 2018 a fost de 75.000 de euro net. Pe lângă această sumă de bani, Uniunea Europeană i-a decontat „indemnizație de zi + indemnizație de timp și distanță” de 52.019 euro.

În acest mod, pe lângă salariul de peste 6.000 euro pe lună, Renate Weber avea asiguarată deplasarea, chiria plus o diurnă în valoare de peste 4.000 de euro pe lună.

Cu ce a rămas după 12 ani în Parlamentul European

În ultimul mandat de cinci ani de europarlamentar, Renate Weber a avut venituri, din salariul de europarlamentar, de aproximativ 350.000 de euro. A mai primit în jur de 250.000 euro cheltuieli cu cazarea, chirii sau diurne.

Comparând „Declarația de avere” de la începutul mandatului de europarlamentar (2015) cu cea de la finalul mandatului de europarlamentar (2019 - ultima) vom vedea că Avocatul Poporului nu a pus aproape niciun ban deoparte.

În 2014, ca și în 2018, Renate Weber deținea un teren și trei clădiri. În 2016, a cumpărat un autoturism Audi Q3 în leasing.

Doamna Weber avea în conturi, în 2018, cu 20.000 de euro mai mult decât avea în 2014. Deși, a câștigat peste 300.000 de euro. În 2014, salariul din Parlamentul European era un pic mai mic – 62.000 euro, față de 72.000 euro în 2018.

În pofida acestor venituri uriașe, Renate Weber s-a împrumutat cu 50.000 de euro în anul 2019 de la Alexandra Klein. 

După un mandat de europarlamentar, Renate Weber a sărăcit.

DECLARATIE DE AVERE 2019

DECLARAȚIE DE AVERE 2015

Concluzie

Doamna Renate Weber câștigă, în cinci ani, 350 mii de euro de la Uniunea Europeană la al cărui buget contribuie toate statele membre. Deși a avut asigurată chiria și transportul din fonduri separate, la finalul celor 5 ani de mandat, Renate Weber nu a reușit să strângă nimic în plus.

Din declarațiile de avere comparate (2019 Vs 2015), ar rezulta că doamna Weber a cheltuit peste 6.050 de euro pe lună. Este numită, în 2019, Avocat al Poporului.

Weber: nu dau socoteală

Am sunat-o pe doamna Renate Weber care, pe un ton ridicat și iritat mi-a reproșat că îmi permit să îi cer socoteală pentru modul în care își cheltuie banii. Nu aș fi avut curajul acestei întrebări dacă doamna Weber nu ar fi cheltuit bani publici (europeni) și dacă, în plină criză de coronavirus, parlamentarii nu i-ar pregătit doamnei Weber o suplimentare a veniturilor din bani publici.

Ce spune propunerea legislativă

Avocatul Poporului ar putea avea o indemnizatie lunara echivalenta judecatorilor cu grad maxim de la Inalta Curte, iar adjunctii acestuia vor avea o indemnizatie lunara echivalenta cu cea a judecatorilor cu grad de curte de apel, potrivit unui propuneri legislative initiate de 8 deputati, in aceste zile in care toata lumea se concentreaza doar pe combaterea pandemiei de coronavirus, scria ziare.com în urmă cu o săptămână, arată ziare.com.
Proiectul este semnat de patru deputati PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa si Claudia Gilia), doi deputati UDMR (Izabella Ambrus si Eva Csep), deputatul PNL Adriana Saftoiu si deputatul Steluta Cataniciu (neafiliat). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te