Dăncilă a salvat învățământul românesc

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.03.2019 - 07:26

Venirea Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria este benefică pentru educație.

SHARE

Doar așa am coborât din sferele înalte ale dezbaterilor despre plagiate pentru a ajunge la bolile cronice ale învățământului: analfabetismul funcțional, absenteismul, modul deplorabil în care sunt alese disciplinele pe care cei mici trebuie să le studieze.

Timp de patru ani, aproape întreaga dezbatere din învățământul românesc a fost monopolizată de plagiate. Asta și fiindcă Ponta, acuzat în 2012 că a furat în lucrarea sa de doctorat, nu a știut cum să trateze problema. Și-a apărat furtul intelectual, numind miniștri obedienți care au blocat investigațiile legate de doctoratul său.

A înființat comisii care l-au albit, a contestat în instanță, a luptat cu profesorii și specialiștii care nu îi dădeau dreptate, a negat, a negat, a negat. Și poate că ar fi negat și în ziua de azi dacă nu ar fi fost nevoit să plece de la putere. În timpul guvernării Cioloș, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor (CNATDCU) a făcut treaba și a decis, irevocabil, că Ponta a plagiat și trebuie să rămână fără titlul de doctor.

Între timp, au apărut dovezi că numeroși politicieni și-au luat titlul de doctor prin fals. Ca Ponta. Dar, prinși asupra faptului, au ales o atitudine care să le minimizeze pierderile electorale sau de simpatie. Când l-am acuzat pe Florin Iordache că a plagiat în lucrarea sa de doctorat, susținută în Republica Moldova, mi-a spus că e o lucrătură politică și mi-a închis telefonul.

În câteva zile scandalul s-a stins. Un CNATDCU redevenit obedient tărăgănează, de doi ani, ancheta în ceea ce îl privește pe Iordache. Deși a plagiat grosolan și evident, Iordache a fost ales de PSD să coordoneze modificările la legile justiției.

Dar, apariția Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria ne-a forțat să schimbăm complet perspectiva din care privim învățământul românesc. Dăncilă se exprimă asemenea unui copil cu patru clase. De asta, guvernul difuzează clipuri mute de la întâlnirile oficiale ale Vioricăi. Mai bine ridicol, decât prost. Dăncilă nu cunoaște sensul unor cuvinte simple, de aceea le folosește impropriu. Dăncilă are nevoie să citească și să citească cu toată gura, silabisind unele cuvinte, de teamă că le-ar putea stâlci.

Da, este vorba de premierul României care a făcut liceul într-un oraș important al României, la Ploiești, a urmat o facultate de stat și a primit titlul de master, prin poștă, acasă, la Videle. Dăncilă este rodul școlii românești, acolo unde sunt trimiși să învețe, zilnic, peste 3 milioane de copii. Tot ce vă amuză și vă enervează, deopotrivă, la Viorica Dăncilă, este produsele școlii românești.

Acum, că Viorica Dăncilă ne-a reamintit în ce mediul toxic trimitem copiii să învețe, ar trebui să căutăm și soluții.
Dar, atât timp cât ministru al Educației este Cati Andronescu, iar președintele Comisiei de Învățământ din Senat este „Genunche“ Pop, sistemul nu poate fi însănătoșit.
Soluțiile sunt individuale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te