CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: Doctor

DE Cristian Preda | Actualizat: 01.03.2019 - 06:59

Unora ar putea să li se pară că e un adevărat blestem. Într-adevăr, de câțiva ani încoace, termenul „doctor“ e evocat public doar în conexiune cu ideea de fraudă.

SHARE

Discuțiile despre plagiat pornite în 2012 au arătat că există mulți doctori în științe care au furat din operele altora și au profitat, apoi, în diverse feluri de pe urma distincției obținute. De curând, a fi doctor a fost asimilat cu un delict și mai grav, întrucât privește chiar viața unor cetățeni români.

Cazul care a deschis discuția e cel al unui italian. Ipochimenul a lucrat un an în România sub un nume englezesc. Și-a luat o identitate de împrumut întrucât în țara sa de baștină fusese condamnat pentru înșelăciune. Ajuns la noi, a susținut că e medic, specialist în chirurgie estetică.

Drept dovadă, a prezentat o diplomă obținută la Priștina. Nimeni din Ministerul Educației nu și-a dat seama că e vorba despre un fals, deși pe hârtia cu pricina scria că a fost emisă în Serbia în 2013. Da, așa e, din 2008 orașul cu pricina e capitala Kosovo. Cârcotașii vor spune că nici Dăncilă nu știe prea bine unde e Priștina. Revenind la oile noastre, să spunem că, atunci când impostura a fost dată în vileag, s-a aflat că italianul nu numai că nu e medic, dar n-a reușit nici măcar să termine un liceu.

Imediat după ce presa a scris despre toate astea, s-a arătat cu degetul spre spitalele private, întrucât italianul care se dădea chirurg englez păcălise stabilimente de acest fel. După câteva zile, surpriză! A apărut un caz și în secția de ginecologie a unui spital public județean, iar grozăvia e și mai mare.

O femeie care pretindea că e doctor a lucrat acolo nu un an, ci zece. Spre deosebire de italian, ei i-a fost imposibil să treacă până și de primul an de liceu. Diploma de care s-a folosit era falsificată în chip grosolan: pretinsa doamnă ginecolog a copiat de pe Internet certificatul de licență al unui absolvent din Sibiu și a modificat numele și prenumele, specializarea, locul absolvirii.

Dezvăluirea acestor situații a creat stupoare în rândul publicului. Îngrijorările legate de sistemul de sănătate erau oricum foarte mari. Până acum toată lumea critica accesul dificil la îngrijire, lipsa medicamentelor sau condițiile de igienă din spitale. Acum a devenit clar că în unele stabilimente poți încăpea pe mâna unor măcelari. E încă un efect al corupției. E evident că și recunoașterea unor diplome false, și exploatarea lor au fost posibile fiindcă instituționalizarea mitei afectează azi cam toată administrația.

Va plăti cineva din Ministerul Educaţiei sau din Inspecţia Sanitară pentru certificarea imposturii? Dacă da, cine? Nu contați pe miniștri. Ei și-au găsit, ca de obicei, scuze.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te