Cumpănașu, vloggerul Colo, cazul de la Mehedinți. Și de ce e nevoie de educație

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.01.2021 - 19:49

Citesc siderată și scârbită despre cum Alexandru Cumpănașu, impostor cocoțat pe tragedia de la Caracal, făcea avansuri unor copile.

SHARE

Sunt doar câteva luni de când vloggerul Colo era cercetat penal după ce a instigat la viol, chiar pe contul lui de YouTube: „Astăzi am văzut o fată. Nu cred că era clasa a XI-a. A X-a, a 11-a. Nu venea de la școală sau ceva, cred. Dar vă spun sincer cred că avea vreo 16 ani. I-am văzut toată p***. Sincer vă spun, mi-a plăcut. Dar aia merită violată. La modul cu picioare-n gură, s-o scuipi în gură, să-i zici „Oh! Cine-i tăticul tău”, să-i dai cu palme, s-o ţii cu capul de pereţi, să-i pui aşa piciorul pe faţă…Eu am nişte fetişuri mai ciudate, ştii, gen, adică aia se vedea că-i place şarpele. Adică, credeţi-mă, că astea nu trebuie iertate”.

 

De cazul fetei de 17 ani, din Mehedinți, căreia un bărbat eliberat condiționat cu cinci crime la activ i-a dat foc, după ce a aflat că l-a acuzat de viol, caz petrecut tot anul trecut, vă amintiți?

 

Câteva date despre copilăria în România:

- 6.808 copii au fost abuzați fizic, emoțional sau sexual, au fost trimiși la cerșit sau au fost neglijați (date pentru primele șase luni ale lui 2020, Protecția Copilului)

- unul din 11 copii din mediul rural merge la culcare fără să ia cina (World Vision, 2018).

-42 % dintre copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, dublu față de media europeană (FRA, 2019).

- 79.638 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate (date pentru primele șase luni ale lui 2020, Protecția Copilului)

- în 2019, 9,44% din totalul nașterilor din România au fost la adolescente – 700 de nașteri la fete mai mici de 15 ani și 16.831 de nașteri la copile între 15 și 19 ani (Salvați Copiii, 2020)

- 43% dintre copiii cu vârste între 12 și 17 ani admit că au văzut sau au primit mesaje cu caracter sexual pe internet (Salvați Copiii, 2019)

- 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jgniți în spațiul virtual (Salvați Copiii, 2019).

 

Peste aceste date, adăugați școala online. Și adăugați prezența pe o rețea pentru adolescenți a unui bărbat care pozează în „tipul cool” și „matur” care le vorbește pe limba lor, care le dă sfaturi despre cum să-i sfideze pe profesori, care le cântă în strună când ei spun că nu vor teme sau le face complimente care se transformă în avansuri sexuale.

De ce am ajuns aici?

Iată de ce nu mi se pare deloc o idee rea ca adolescenții să învețe despre hărțuirea online, să învețe care sunt semnalele care indică un prădător sexual, să învețe cum se pot apăra de astfel de oameni. Dar noi nu facem educație sexuală în școli, pentru că le fură inocența copiilor, îi învață Kamasutra.

Între timp, la cumpăna dintre ani, o copilă de 15 ani a născut. Adică, cel mai probabil, a rămas însărcinată la 14 ani. Mă întreb dacă Poliția face o anchetă. Mă întreb dacă Protecția Copilului face o anchetă. Dacă o ajută cineva pe fată. Până acum, autoritățile nu au răspuns.

Poate începem să schimbăm puțin optica. Copiii să se simtă în siguranță să ne spună lucrurile prin care trec. Să știe că nu e vina lor când sunt acostați de un prădător sexual. Sau când sunt bătuți. Sau când sunt agresați sexual. Să știe că vor primi ajutor.

Luni seară, Adriana Radu, activistă pentru drepturile femeilor, care face clipuri educative pentru adolescenți și tineri pe teme de educație sexuală, a fost numită în Consiliul Economic și Social, o reparație binevenită după două săptămâni de tăcere. Poate e primul semn că autoritățile încep să înțeleagă că este nevoie să ne adaptăm la lumea în care trăim.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te