Competiția din care nimeni nu iese învingător

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 07.07.2021 - 08:17

Cursa pentru președinția PNL se îndreaptă tot mai mult spre o fază în care, indiferent de rezultatul congresului din 25 septembrie, toată lumea pierde. Inclusiv - sau mai ales - România.

SHARE

Guvernarea țării și reformele structurale de care are nevoie România - și care au fost promise repetat în campania electorală - au trecut de câteva luni pe locul 2 în agenda de priorități a politicienilor de top din PNL.

Singurul război care-i animă și care-i interesează este cel intern, pentru obținerea funcției de președinte al partidului. Și s-au aruncat în acest război cu toate armele, ignorând complet nu doar prezentul - au trecut șapte luni de la alegeri și populația e tot mai nervoasă din cauza sentimentului acut de stagnare, ci și viitorul, pentru că nu e clar cum vor mai putea coabita după 25 septembrie oameni care astăzi se jignesc în public și se înjunghie în culise. 

Ambele tabere din PNL - Orban și Cîțu, orbite de competiția pentru președinția partidului, trăiesc cu senzația că toată România stă cu sufletul la gură să afle cine va câștiga la viitorul congres.

Poate că or fi câteva sute de mii pe care-i intersează congresul PNL, dar sunt majoritatea membri de partid și susținători din așa-numitul nucleu dur. 

Dar pentru restul până la 15-16 milioane cât om mai fi pe aici, răfuiala dintre liberali stârnește cel mult un sentiment de furie. Pentru că, am mai scris-o în editorialul anterior, singurul mesaj care vine dinspre actuala coaliție de guvernare este că toată lumea luptă cu toată lumea. 

Citește și: PNL și USR PLUS lucrează pentru PSD. 6 luni de rătăcire

Or, deși ne așteptam la acest lucru încă din 6 decembrie, speram că de data aceasta să ne fi înșelat și politicienii din opoziția la PSD să fi înțeles repede că doar asta - numai să dai vina pe PSD - nu e suficient. 

La cum arată drumul pe care s-au angajat cele două tabere din PNL, nici nu mai contează cine câștigă pe 25 septembrie funcția de președinte al partidului. Căci până atunci toată lumea a pierdut. Și Orban, și Cîțu. Dar mai ales noi, cei care constatăm că am mai pierdut un an din viață așteptând ca țara să se facă bine. 

Există o regulă de aur în politică: când devii subiect de glume și cetățenii nu se mai raportează la tine serios, e semn clar că acțiunile tale ca politician au devenit prea ridicole și nu mai prezinți credibilitate. Iar șansele să obții un succes electoral în viitor  - nu în partid - scad o dată ce crește numărul de meme și bancuri în care tu ești subiectul principal. 

Florin Cîțu a depășit de câteva luni această linie roșie. Prima dată a făcut-o atunci când a insistat, fără să-l pună nimeni, să avanseze cifre greu de atins în campania de vaccinare, doar pentru că era nerăbdător să bifeze triumfalist relaxarea restricțiilor. 

A repetat în mai multe interviuri că măsurile de protecție anti-COVID vor fi ridicate doar dacă România va ajunge la 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie și a vorbit chiar de 10 milioane de vaccinați până în septembrie. A garantat chiar cu funcția sa pentru aceste predicții. 

Campania de vaccinare și-a redus motoarele enorm și nu neapărat din vina unor măsuri greșite luate de Guvernul Cîțu. Dar amintirea entuziasmului naiv al premierului va rămâne multă vreme de acum încolo. 

Apoi, e uimitor că premierul, deși un om tânăr, dintr-o generație care nu a prins prea mulți ani propaganda comunistă, în care la televizor se vorbea de bunăstare, iar în viața reală magazinele erau goale, crede că în 2021 mai poți păcăli pe cineva cu mesaje de auto laudă. 

„Economia României are, datorită activității bune a Guvernului pe care îl conduc, cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani” este cea mai recentă laudă de sine, de luni.

Sau „Am convins o Românie să fiu premier, cred că e mai simplu să conving niște colegi să mă susțină la șefia PNL”. Când a convins acea Românie? În ce competiție electorală?

Ori „FMI, estimări WOW pentru România în 2021! Felicitări români!”. 

În realitate, tot mai mulți români se plâng că se întorc de la magazine cu mai puține produse pentru aceeași bani. 

De celalaltă parte, faptul că Ludovic Orban îi susține cu încăpățânare pe primarul din Iași, Mihai Chirica, și pe președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, ambii multiplu anchetați penal, reprezintă o uriașă bilă neagră pentru liderul liberal.

Mai ales că sunt zvonuri că oricum filiala Iași a PNL ar fi trecut în tabăra lui Cîțu. 

În schimb, apelul lui Ludovic Orban la religie nu e neapărat surprinzător. Totuși, actualul președinte al PNL a susținut deschis referendumul pentru familie, în 2018.

Rămâne de văzut dacă mutarea în zona dominată până acum de PSD și AUR, cea a conservatorismului religios, îi va fi benefică. În partid, poate că da. La electorat, e un joc cu final deschis.

În fine, atacurile din ambele tabere la adresa partenerilor de guvernare de la USR PLUS arată că indiferent cine va câștiga după 25 septembrie, urmează trei ani complicați în care, de fapt, toată lumea pierde. 

Mă rog, mai puțin PSD și AUR, dar deja asta e un lucru știut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te