Am rugat recent pe doi susținători PSD, care votează cu acest partid de 20 de ani, să îmi spună două decizii prin care formațiunea politică a lui Iliescu, Năstase, Ponta și Dragnea a făcut rău României.
Nici unul nu a putut. Nu că nu știau ce să spună, dar pur și simplu nu au putut articula un reproș împotriva partidului pe care îl susțin de două decenii. Mintea lor a refuzat premisa.
„PSD a greșit când a redus impozitul pentru microînteprinderi sperând să obțină voturile micilor oameni de afaceri, dar nu s-a întâmplat asta”, a fost maximul pe care l-am obținut.
Cel cu care discutam se referea, așadar, la greșeala pe care ar fi făcut-o PSD față de sine, nu față de România.
Orice ai spune de rău de PSD, votanții social-democraților au o singură replică: „Da, dar sunt singurii care ne-au dat...” și, în funcție de vârsta sau locul de muncă al celui care o spune, se completează cu „pensii mai mari”, „salariu mai mare” sau „tichete de vacanță” ori „subvenții la căldură".
PSD, din punct de vedere al alegătorilor săi, poate să facă absolut orice îi trece prin cap - corupție, plagiate, justiție în genunchi - atât timp cât „mai dă ceva”.
Evident, nu același lucru se poate spune despre cea mai mare parte din electoratul PNL și USR PLUS. Cele două electorate, care într-o oarecare măsură se confundă, sunt mult mai „fițoase” cu privire la ce livrează politicienii pe care i-au ales.
În ceea mai mare parte, nu vor să li se „dea” ceva, ci ca PNL și USR PLUS să reformeze țara asta în așa fel încât cei care le susțin să aibă cadrul legal să crească singuri. Nu vor pomană, vor respectarea unor principii.
Ori tocmai acest lucru nu îl înțeleg prea bine cele două partide. În șase luni de guvernare, nu a început nici o reformă majoră, dar ne-am săturat deja de câte postări am citit pe Facebook cu laudă de sine sau lauda colegilor care sunt minunați.
Nu a început nici o schimbare relevantă, dar teme mici avem cât să dăm și altora.
Și apoi, liderii celor două partide se uită mirați cum scad în sondajele de opinie, în timp ce PSD crește. Și se amăgesc că acele sondaje sunt mincinoase, doar ei între ei se laudă că totul merge strună, sunt cei mai buni, cei mai mișto, cei mai tari, deci neapărat așa cred și românii.
Numai că, dacă ceri unuia dintre acești români să îți spună repede care este, în opinia lui, bilanțul guvernării PNL - USR PLUS în primele șase luni, îți va răspunde aproximativ următoarele:
- campania de vaccinare anti COVID -19 este un eșec, un eșec previzibil, de altfel; la început a fost un scandal cu vaccinarea peste rând, s-a făcut mare tam-tam, ne-am smuls părul din cap că rămânem nevaccinați, iar acum vindem dozele pentru că nu mai e nimeni la rând, nici cu pile, nici fără.
Citește și: Danemarca a cumpărat de la România 1,1 milioane de doze Pfizer
- ministrul Sănătății a declarat, după ce a fost demis, că de fapt nu s-au înregistrat corect morții de/cu COVID-19, iar de o lună vedem că în fiecare zi se rectifică bilanțul cu decese din urmă, nedeclarate corect. Vorba unui coleg, noroc că avem doar două baze de date, că dacă erau cinci probabil că aveam azi cinci raportări diferite.
- răul făcut de Dragnea în justiție e tot acolo, bine merci, ba chiar pare să convină de minune noii puteri, care caută pretexte să amâne cât mai mult reparațiile. Că, la o adică, și ăștia noi vor să fure, cine are nevoie de o justiție puternică?, fie numele lui Dragnea lăudat, că tare bine le-a mai făcut hoților din toate taberele politice.
Citește și: Justiția. E mai rău decât în vremea lui Dragnea
- am avut o scurtă dezbatere despre adresa din buletin, dar cel mai probabil va rămâne ca înainte.
- am avut o mică dezbatere despre educația sexuală, dar cel mai probabil va rămâne ca înainte.
- liberalii au ventilat o minciună despre „bărbații care nasc” și apoi scriu postări pe Facebook în care condamnă „extremismul AUR”.
Și cam atât.
Iar peste toate, PNL se ceartă cu PNL pentru postul de președinte, unde oameni vechi și dintr-o tabără și din alta ne spun că aduc „un suflu nou”. USR se ceartă cu PLUS, iar oamenii noi din politică se luptă cu la fel de mare talent ca „ăia vechi” pentru funcții.
Și evident PNL se ceartă cu USR PLUS, fiecare partid fiind disperat să se afle la volanul autobuzului care se îndreaptă cu viteză spre zid.
De UDMR nici nu mai amintesc, căci UDMR face ce știe cel mai bine: pune de 30 de ani frâne la reforme, dar cumva e luat de bun de fiecare nouă coaliție de guvernare.
Mai e timp ca actualii guvernanți să se trezească. Până atunci, nu îmi mai rămâne să remarc decât că ne-au mai păcălit o dată: în campania electorală am auzit de prea multe ori „că urmează patru ani fără alegeri, deci fără lupte politice”.
Primul an e aproape pierdut tocmai din cauza unor alegeri interne și a unor lupte politice.
Iar în 2024, a doua zi după alegerile parlamentare, câștigate de PSD, liderii PNL și USR PLUS vor ieși la declarații și vor spune că românii sunt niște tâmpiți că nu înțeleg ce reforme ar fi vrut ei să facă și că „nu au ales schimbarea”.