Cele 2 cumpene ale României: militarii care s-au împușcat între ei și doctorii care fug de COVID

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 31.03.2020 - 00:53

România a avut în ultimii 30 de ani două cumpene majore.

SHARE

La Revoluția din 1989, militarii, cei teoretic antrenați să ne apere de dușmani, au tras în populație și, mai mult, s-au omorât între ei.

Generali, colonei, maiori și alți ofițeri azi cu pensii speciale erau în majoritate prea amețiți de băutură și prea obișnuiți să-și bată joc de recruți ca să acționeze profesionist.

Acum, vedem că o altă „armată” a țării, cea a doctorilor și personalului medical, e decimată fie de infecția cu coronavirus - de care singuri nu au știut să se protejeze, fie de tot mai multe demisii.

De fapt, dezertări.

Am mai scris: frica este de înțeles în astfel de momente. Curajul nu înseamnă absența fricii, curajul înseamnă să îți învingi frica, dar fără să-i ignori avertismentele care te țin în viață.

Pe de altă parte, când devii medic știi la ce te înhami. La fel când devii militar, jurnalist, avocat sau șofer.

Ești medic să lupți cu boala, nu să fugi de ea.

Citește și Toți medicii de la spitalul din Mioveni au demisionat ca să nu trateze pacienți cu coronavirus

Însă, unii sunt lași și se ascund. Unii sunt lași și se ascund după ce au fost complici.

Ne-am obișnuit să dăm vina pe politicieni. Dar hai să întoarcem încă o dată oglinda și spre noi.

Prea mulți medici au tăcut, când în spitale era dezastru, au tăcut când politicieni care le-au mărit salariile furau din banii spitalelor, au tăcut după Colectiv, când tinerii arși au murit nevinovați sau au rămas cu sechele pentru că așa au comandat niște politicieni veroși, au tăcut despre infecțiile spitalicești, au tăcut despre rețelele de pile care ridică la vârf doar incompetenți.

Sindicatele au țipat numai după bani. În rest, au fost complice cu politicienii pe care acum, de spaimă, îi arată cu degetul.

Lașitatea lor stârnește furie.

Citește și Dr. Radu Țincu: Cum poate rezista terapia intensivă în prima linie a frontului împotriva COVID 19

Partea bună este că totuși cei lași sunt puțini și în general sunt din spitale mici, în care până de curând cea mai grea operație era o hernie abdominală. Sau unghii încarnate.

Doctori care dormeau până acum pe salarii mărite și care treziți de realitatea adusă de coronavirus fug. Oricum ei nu erau, de fapt, doctori, erau doar bugetari obosiți, în halate albe.

Din fericire, sunt mult mai mulți medici, asistente, asistenți, biologi, șoferi de ambulanță, pompieri și voluntari SMURD care rezistă.

Citește și Asistentele de la Spitalul din Orăștie au renunțat la demisii. „Echipamente sunt, le era frică”

Cinste lor.

Comentarii

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -