Asistentele de la Spitalul din Orăștie au renunțat la demisii. „Echipamente sunt, le era frică”

DE Ramona Ursu | Actualizat: 30.03.2020 - 21:16
Spitalul din Orăștie

Mai multe asistente și infirmiere de la Spitalul din Orăștie au revenit asupra demisiilor anunțate luni dimineață. Prefectul județului Hunedoara spune că motivul era frica de o eventuală infectare cu COVID-19, nu lipsa echipamentelor de protecție din spital.

SHARE

O situație specială s-a înregistrat, luni, la Spitalul din localitatea Orăștie (județul Hunedoara), după ce șefa Secției ATI, împreună cu mai multe asistente medicale și infirmiere au decis să își anunțe demisia.

Prefectul Hunedoarei, Vasilcă Potecă, a explicat, pentru Newsweek România, că decizia cadrelor medicale ar avea legătură doar cu faptul că acestora le era teamă că s-ar putea îmbolnăvi de la pacienți cu COVID-19. Până luni, în spital nu exista niciun bolnav infectat cu noul coronavirus.

În plus, mai arată prefectul, Secția ATI este recent renovată și dotată, iar spitalul are materiale de protecție pentru a trata inclusiv bolnavi de COVID-19. 

„Acum (luni după-amiază - n.r.) m-am întors de la spitalul din Orăștie. Doctorița de la ATI împreună cu cinci infirmiere și cinci asistente medicale au hotărât că nu mai vor să muncească în acea secție pentru faptul că este coronavirus și că se tem să nu cumva să vină bolnavi și să le infecteze.

Secția de care vorbim este cea mai modernă din spital, este renovată recent, este dotată cu aparate noi de ATI, de două-trei săptămâni.

Primarul din Orăștie și managerul spitalului au asigurat și materialele care erau necesare pentru orice intervenție, inclusiv pentru a trata eventualii bolnavi de coronavirus.

Doamna manager a spitalului a discutat, după ce am mers acolo, cu asistentele și cu infirmierele, care au revenit asupra demisiilor și au spus că doresc să fie o echipă, în condițiile în care li se asigură materiale, ceea ce este normal.

Doamna doctor care este șefa ATI a spus, în prima fază, că și-a dat demisia, apoi am aflat că ar fi găsit un contact (pacient cu coronavirus - n.r.) și că ar fi intrat în autoizolare.

A spus că se teme foarte mult să nu se infecteze, pentru că îi este frică de moarte. Acestea sunt tristele și cumplitele realități din aceste zile. Pur și simplu le este teamă, au lăsat armele jos și au fugit, au lăsat secția cu o singură asistentă.

După discuțiile pe care le-am avut acum, asistentele și infirmierele au revenit asupra deciziilor. Doamna doctor, șefa ATI, nu. Am solicitat DSP să facă o analiză și să îmi trimită o propunere ca să detașăm sau să delegăm un medic care să se ocupe de Secția ATI de la Spitalul din Orăștie”, a declarat, pentru Newsweek România, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă.  

Managerul spitalului: „Nu știu cum a degenerat acest lucru, nici dumnealor nu au putut să îmi explice concret”

Newsweek România a contactat-o și pe Graziela Achim, managerul Spitalului din Orăștie, care a explicat că, în urma discuțiilor cu asistentele și cu infirmierele, acestea din urmă i-ar fi spus că ar fi fost vorba despre „o eroare de comunicare”.

Concret, toate cadrele medicale din spital care și-au anunțat demisia luni au motivat că spitalul nu ar avea materiale de protecție necesare și că nu își pot desfăura, în aceste condiții, activitatea. Șefa spitalului mai spune că nu își explică de unde a pornit „această isterie” în Secția ATI, având în vedere că spitalul ar avea materiale de protecție necesare inclusiv pentru a trata pacienți cu COVID-19. 

„Am rugat-o pe doamna doctor Lorena Ehim, șefa Secției ATI din cadrul spitalului, să se mai gândească asupra demisiei. Am înțeles că de astăzi, culmea, taman de astăzi, a intrat în autoizolare, motivând că ar fi contact cu cineva. Și eu am aflat acest lucru astăzi, după ce a început toată povestea.

Am stat de vorbă cu fetele de pe secție, toate vor să lucreze. Ele spun că a fost o eroare de comunicare. Nu știu ce s-a întâmplat și de unde a provenit toată isteria asta, pentru că materiale au fost, sunt și vor mai fi mai mult decât avem acum. Bineînțeles, pe toate le folosim așa cum este stablit la nivel național.

Până acum nu ne-am confruntat cu pacienți cu COVID-19. Aștept să primesc date certe inclusiv pentru ziua de astăzi, e posibil ca azi să avem primul caz confirmat cu COVID-19, în spital.

Toate demisiile au fost motivate la fel: lipsa de echipamente de protecție. Nu au venit să întrebe nimic, nici ele (asistentele și infirmierele – n.r.) nu au știut să îmi explice ce s-a întâmplat. Nu am înțeles de ce nu au întrebat pe cei responsabili, avâd în vedere că Secția a avut material necesar la nivelul activității lor.

Asistentele și infirmierele nu au avut o explicație clară.

După ce am discutat cu dumnealor, și-au dat seama că vor să meeargă mai departe ca o echipă, așa cum a fost și până acum. Până acum, nu am avut probleme, nu am avut divergențe, au fost susținute, înțelese de fiecare dată. Pe mine m-a surprins maxim toată isteria asta. Nu știu cum a degenerat acest lucru, nici dumnealor nu au putut să îmi explice concret.

În final, mi-au spus că este vorba despre o eroare de comunicare. Le-a părut rău că s-a întâmplat așa, probabil că nu asta le-a fost intenția. Acum încercăm să așezăm lucrurile ca să putem să-i ajutăm pe pacienți, dar și pe personalul spitalului. Nu ne oprim în a înnoi comenzile de materiale de protecție, chiar dacă acum avem.

Avem foarte multe comenzi și vrem să fim pregătiți, pentru că nu știm ce va fi în continuare”, a declarat, pentru iNewsweek România, Graziela Achim, managerul Spitalului din Orăștie. 

Șefa Secției ATI: „Nu am pentru ce să dau explicații lumii”

Contactată de Newsweek România, Lorena Ehim (foto sus), șefa Secției ATI a spitalului din Orăștie, a refuzat să explice motivele demisiei, susținând că „nu am pentru ce să dau explicații lumii”: „Nu am ce să vă povestesc. Ce ați văzut aia este. Fiecare știe motivele lui.

Nu vreau să comentez, am scris acolo motivele. E suficient. Nu are rost să mai discutăm, că oricum nu am ce să vă spun mai mult. Oamenii ar vrea să înțeleagă, dar e foarte greu să mă explic la o lume întreagă și nu am pentru ce să dau explicații lumii. Dau explicații acolo unde trebuie să dau explicații.

Luni dimineață, medicul Lorena Ehim declara pentru zhd.ro: „Avem două combinezoane pentru 12 angajaţi, iar managerul spitalului nu mai răspunde la telefon. Asta e situaţia, din păcate. Nu sunt optimistă deloc pentru că ştiu cum stau lucrurile şi ştiu că suntem trimişi la moarte cu mâinile goale”. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te