Acestea apar ca urmare a lansării ipotezei că Rusia va surprinde aliații, când, de fapt, realitatea este alta.
Horoscop geopolitic
Astfel, Moscova a batjocorit un articol dintr-un ziar german în care se spune că Berlinul se pregătește pentru un conflict armat între NATO și Rusia. Publicația Bild a afirmat că un document clasificat, pe care l-a văzut, arată cum forțele armatei germane, Bundeswehr, se pregătesc pentru un atac al Moscovei pe flancul estic al alianței și a conturat o „cale către conflict“ între Rusia și NATO.
Documentul comentat de cunoscutul tabloid, care pare a fi doar un scenariu ipotetic, nu a fost verificat independent. Newsweek a contactat Ministerul German al Apărării și NATO pentru comentarii.
În ce o privește, celebra Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a Rusiei, a respins previziunile, ca pe acelea pe care le-ai găsi într-un „horoscop“.
Principalul argument pentru sprijinul militar continuu al aliaților Ucrainei pentru a lupta împotriva agresiunii ruse este că aceasta luptă pentru tot Occidentul. În decembrie 2023, președintele Joe Biden a spus că, dacă Vladimir Putin va câștiga în Ucraina, Rusia ar ataca un membru al alianței, o afirmație respinsă de președintele rus drept o „prostie totală“.
În 2025, Rusia va ataca NATO?
Zaharova a luat în derâdere scenariul semnalat într-o postare pe Telegram. „Am citit «planul secret» german care s-a scurs în jgheabul de informații Bild. Este ca un horoscop puternic, de anul trecut, pentru Pești în Rac“, a spus ea. Planurile pentru o invazie rusă împotriva NATO au fost difuzate, în timp ce Europa ia în calcul un atac răsăritean.
Potrivit unor planuri secrete devoalate intenționat, Germania se pregătește ca forțele lui Vladimir Putin să atace NATO în 2025. Asta ar însemna implicit atacarea statelor aliate de la granița de vest a NATO, un lux pe care Mosova nu și-l permite nici acum, după eșecul evident al operațiunii militare speciale din Ucraina.
Foto: Shutterstock
Putin ar lansa apoi atacuri cibernetice în iulie, în Țările Baltice, în timp ce se va implica simultan în violențe în Estonia, Letonia și Lituania, susținând că minoritățile etnice ruse sunt vizate.
În urma ciocnirilor de acolo, Putin va lansa un exercițiu la scară largă cu 50.000 de soldați ruși trimiși în Belarus și vestul Rusiei până în septembrie. Ce proiecție apocaliptică!...
Mirajul Suwalki
O lună mai târziu, Putin ar urma să mute trupe și rachete cu rază medie de acțiune în enclava rusă Kaliningrad, cea amplasată între Polonia și Lituania. Totuși, scopul principal al lui Putin va fi să atace o fâșie îngustă de pământ, cunoscută sub numele de Pasul Suwałki. Acesta este un teren la granița dintre Lituania, Polonia, Belarus și enclava rusă Kaliningrad.
Polonia și Lituania și-au disputat controlul zonei, dar astăzi face parte din Polonia și este singura graniță terestră dintre Europa continentală și țările baltice.
Datorită locației sale, orice invazie acolo ar putea cauza probleme NATO, dar nu unele insurmontabile.
Documentele secrete ale Ministerului german al Apărării au fost publicate de ziarul german Bild și dezvăluie în detaliu calea presupusă către un Al Treilea Război Mondial, cu Putin folosind Belarus ca rampă de lansare pentru o invazie. Simple presupuneri.
„Apărarea Alianței 2025“
Documentul secret „Apărarea Alianței 2025“ detaliază cum se presupune că Rusia va mobiliza alți 200.000 de soldați în Rusia, înainte de a lansa o ofensivă împotriva forțelor ucrainene în primăvara acestui an.
Documentele sugerează că, până în iunie, pe fondul scăderii sprijinului și a armamentului occidental, Rusia ar avea succes pe câmpul de luptă și va face progrese semnificative prin Ucraina.
Este greu de crezut!
Asta, din moment ce premierul Marii Britanii, care a vizitat recent Kievul, a anunțat un pachet de ajutor militar de 3,1 miliarde de dolari pentru Ucraina. „Sunt aici cu un mesaj: nici Marea Britanie nu se va zgudui. Vom fi alături de Ucraina“, a afirmat Rishi Sunak.
Anterior, într-un interviu acordat unui post de televiziune american, amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, a afirmat, fără echivoc, că Alianța nu își poate permite să piardă în Ucraina. Sigur că aliațiii nu luptă pe Frontul de Est, dar au acordat atâta ajutor militar Kievului încât nu concep eșecul propriilor contribuții la defensiva Ucrainei, care asigură, de facto, defensiva graniței de est a comunității transatlantice.
Anterior, ministrul Apărării Civile al Suediei a avertizat că țara sa s-ar putea confrunta în curând cu perspectiva unui război. Cetăţenii suedezi au fost îndemnaţi să se alăture organizaţiilor de apărare voluntare, în pregătirea contracarării unui atac rusesc.
Este nerealistă supoziția că trupele belaruse ar lupta contra celor aliate, din moment ce au refuzat să acționeze contra armatei ucrainene. Se pare că Putin plănuiește să folosească Belarus ca rampă de lansare pentru o invazie, așa cum a făcut în februarie 2022, pentru războiul său din Ucraina.
Între noi fie vorba, cinci divizii rusești nu vor reuși mai mult decât sutele de mii de soldați ruși care au invadat Ucraina și încă mai luptă în estul și sudul statului ucrainean, controlând doar 20% din teritoriul acestei foste republici sovietice socialiste, înglobată anterior în URSS.
Raportul real de forțe, între NATO și Federația Rusă, a fost și rămâne constant de 5 la 1 - pe planul potențialului de mobilizare. Iar Ucraina nu a rămas fără soldați.
Ziua „X“
Putin ar lansa apoi atacuri cibernetice, în luna iulie, în Țările Baltice, în același timp, în timp ce se va implica simultan în violențe în Estonia, Letonia și Lituania, susținând că minoritățile etnice ruse sunt vizate.
Asta s-ar putea întâmpla și în Republica Moldova. O situație în care, după cum a remarcat peședintele Klaus Werner Iohannis, România nu va rămâne impasibilă.
În urma ciocnirilor de acolo, Putin va lansa un exercițiu la scară largă cu 50.000 de soldați ruși, trimiși în Belarus și vestul Rusiei până în septembrie. Mai în glumă, cele cinci divizii pot fi invitate de localnici să participe la arăturile de primăvară.
Planurile devoalate de Bild sugerează că, în timpul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU, Moscova ar acuza Occidentul că se pregătește să atace Rusia. Asta deja o face, de când Putin s-a instalat la Kremlin.
Conform scenariului, NATO ar convoca o reuniune specială în ianuarie 2025, la care Polonia și statele baltice ar informa despre o amenințare în creștere a Rusiei și ar cere ajutor.
Rusia ar profita, chipurile, de haos (care haos?...) și, până în martie 2025, Kremlinul va muta și mai multe trupe către țările baltice și Belarus.
Apoi, la o dată nedezvăluită, numită „Ziua X“, NATO va disloca 300.000 de soldați, inclusiv 30.000 din Germania, la granița sa de est, pentru a se apăra împotriva unui atac rusesc iminent.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat pentru Bild că nu dorește să comenteze scenariul specific de apărare al NATO, dar a spus: „Practic, pot să vă spun că luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă acestea sunt extrem de puțin probabile, face parte din afacerile militare de zi cu zi, în special în pregătire“.
Să nu uităm că, recent, gospodin Putin a declarat unui june jurnalist rus de televiziune că Rusia nu își propune să atace NATO. Nu a spus și de ce: ar fi începutul dezintegării Federației Ruse, surclasată la toate capitolele de NATO.
Până atunci, viitorul președinte al României, următorul premier și viitorii membri ai Parlamentului de la București ar trebui să își fixeze, ca prioritate, revitalizarea industriei naționale de apărare, astfel încât forța disuasivă a defensivei statului român să nu fie ignorată în metropola imperială de la est de Ucraina.
Nimic mai mult.