Carpații. Coloană vertebrală sau zid?

DE Sabin Gherman | Actualizat: 04.12.2020 - 13:34

„Încă ne rugăm pentru conducătorii țării noastre” – așa se spunea până deunăzi în încheierea slujbelor ortodoxe la noi; inclusiv pentru Nicolae Ceaușescu, pomenit cu nume și prenume, se rugau preoții.

SHARE

În Covasna – cel puțin - popii ortodocși au renunțat la vorba veche și acum se roagă pentru „conducătorii ortodocși ai țării noastre”.

În Bacău, bisericile ortodoxe din oraș au anunțat că săptămâna asta vin preoții cu ajunul Crăciunului, adică merg din casă în casă cu icoane. Niciodată nu au făcut asta atât de devreme. Duminică, oamenii vor merge la vot.

Ponta: „Undeva, în afara României, s-a decis ca România europeană să se termine la Carpați și orice proiect prin care să unești Ardealul de București să fie stopat”.

Mihai Tudose: „Guvernul liberal e părtaș cu Ungaria care vrea să șantajeze Comisia Europeană prin impunerea Minority Safepack. Vom avea o secesiune fără granițe”.

De ce e părtaș guvernul României? Pentru că Tudose n-a „auzit să-și taie nimeni venele sau s-o ia la întrebări pe doamna Merkel” – așa zice fostul premier al lui Dragnea, convins că argumentul suprem al patriotismului e o lama însângerată plus o suduială de mamă zvârlită către Berlin.

Să le luăm pe rând:

-  Există în biserica ortodoxă o haită destul de consistentă a conspiraționiștilor și a talibanilor religioși, una care e convinsă că legile bisericești sunt deasupra legilor statului și acționează în consecință. O parte din acești talibani sunt în vârful BOR, vezi Teodosie al Tomisului; sunt de obicei dintr-ăia cu păcate grele, foști colaboratori ai Securității care cred că-și spală păcatele mergând pe modelul rusesc al autorității morale.

Mai sunt cei din mănăstiri, legionari vechi, îmblânziți spre „alinarea” naivilor și văzuți ca panaceu moral al națiunii; dar câți își amintesc, de exemplu, de călugărițele care-i cântau lui Iustin Pârvu „Sfântă tinerețe legionară”, de ziua lui?

Iustin Pârvu împlinea 92 de ani, așa că nu vorbim despre păcate ale tinereții. (Vezi aici video)

(). Și mai sunt popi și călugări din micile orașe sau de la țară, antivaxeri înverșunați, căutători de cipuri prin creiere, dintre cei convinși că adunarea satului în rugăciune alungă seceta mai abitir decât un sistem de irigații.

Și toți aceștia sunt protejați sau cel puțin lăsați în pace de șefimea cea mare a ortodocșilor. Ce-i leagă? Credința? Aceleași idei? Sau se știu unii pe alții, la vârf, informatori ai Securității? Nu știm – un amendament al lui Nicolicea i-a salvat de la publicarea dosarelor.

-  Se merge din casă-n casă cu câteva zile înainte de vot, se fac „rugăciuni” noi, pentru conducătorii ortodocși; mă îndoiesc că vor promova modernitate sau toleranță sau europenitate. Din manevrele astea pe care le fac de ani de zile, doar frustrarea se vede. 

Frica și ura față de modernitate sunt vechi la șefimea BOR: când s-au opus grafiei latine și predicilor în limba română, sufletul lor era slav și slav a rămas; un slavism ciudat, împleticit pe cărări orientale.

Așa cum Erdogan chema săptămâna trecută la „unitate în fața atacurilor creștine împotriva valorilor islamice”, așa și ăsta micu de la Constanța, ÎPS Mache al Tomisului, a chemat creștinii la revoltă împotriva autorităților – și mai folosește și numele Timișorii și al lui Tokes, el, informatorul Mache al Securității. Desigur, e ridicat în slăvi de Sputnik și de neo-legionarii români.

În aceeași ambiție pan-slavistă, încetul cu încetul, turlele bisericilor – ortodoxe - din Ardeal sunt date jos și înlocuite cu ceapa bulgărească; cică se renovează. Sunt aduși tot felul de călugări, mulți dintre ei speriați și indignați că aud pe străzi și altceva decât limba română, să ne aducă pe noi, ardelenii, pe calea dreaptă, pravoslavnică. De aici până căderea în admirație a unuia ca Dughin pasul a fost unul mic și discret, sugerat în tot felul de slujbe.

Biserica, dar nici statul român, încă nu realizează că Ardealul ăsta de-aia-i Ardeal, că istoria Europei Centrale, amprenta ei, nu poate fi ascunsă sub coji de ceapă, fie și ale bisericii fiind. Plus, hai să mergem un pic și la Bucovina: ce era Cernăuțiul până la 1774, când a intrat sub austrieci? Avea vreo trei sute de case-cocioabe, din chirpici sau din lemn.

După doar o sută de ani, se vorbea despre Cernăuți ca despre o Vienă mai mică. Și azi, dacă mergi acolo, o să descoperi un oraș care nu se potrivește nici cu Ucraina, nici cu vechiul Regat al României – e european prin fiecare piatră de pe clădiri.

Lângă biserică s-au aciuiat și cei de la AUR, cu discursul lor îmbibat de votcă rusească; încearcă să facă o ideologie din credința ortodoxă, pe idea veche a legionarilor și acum a lui Dughin.

Există ideea că unii din instituțiile statului îi vor în parlament tocmai ca să existe cu nume și prenume, să poată fi controlați în nebuniile lor. Întrebare: le vei da conspiraționiștilor ăștora tribuna Parlamentului acum, când discutăm despre un plan national de vaccinare anti-Covid?

Altă întrebare (sic!): le dai acces la purcoiul de bani alocat partidelor? Riști? Din acest punct de vedere, cred că teoria rămâne doar teorie. Dacă ăștia intră în parlament, înseamnă că Rusia are reprezentanții ei pe scena politică românească. Abia atunci Carpații vor fi altceva decât niște munți, dacă tot s-a vorbit în campanie despre asta.

Să mergem la Ponta și Tudose, doi trandafiri în aceeași vază. Ăștia nu mai au scrupule, vor puterea cu orice preț și, dacă le spunea cineva că, mâncând un rahat cu perje în direct, vor căpăta voturi, rahat cu perje mâncau. Lor le place Uniunea Europeană, se simt bine și la Paris, Bruxelles sau Praga; le place Europa, cu condiția să fie a lor.

Să vină banii de acolo, din Occident, dar să nu ne impună renunțarea la șalvari și ișlic.

Anti-străinismul are rădăcini vechi în țara asta, frica de străini a fost mereu cea mai rentabilă trambulină pentru cariera politică. De la antisemitismul de secol 19, de la promisiunile neonorate chiar la cele mai importante momente istorice (vezi cazul cetățeniei pentru evrei, Congresul de la Berlin 1878, promisiuni tărăgănate decenii și apoi onorate pe jumătate), până la anti-maghiarismul zilelor noastre, politicianul român a fost constant în discurs.

Momentul 2007 trebuia să fie o cotitură în mentalitatea ăstui politician, o rupere definitivă de Orient și integrarea culturală în zona-n care geografic am fost mereu, Europa.

Vă imaginați doi foști premieri – ai unei țări mereu ultima în toate clasamentele de civilizație – care să urle împotriva țărilor care, până la urmă, finanțează mersul spre civilizație? Nu Ponta spunea în 2012, la mitingul electoral de la Cluj, că „Transilvania are nevoie de mai multă autonomie”?

Acum gata, i-a furat-o Merkel, i-a plagiat harta Ardealului? Cine nu ne lasă să facem autostrăzi? Nu cumva tocmai hămeseala rumânilor cocoțați în vârful unei țări și așa obosite? Nu Șova, colegul, a cheltuit 50 de milioane de euro doar pe documentații, fără să facă un kilometru de autostradă? Un kilometru, da?

Iar brăileanul Tudose, cel care moare de grija ungurilor, cel care le spunea că vor atârna lânga steagul secuiesc, a văzut și el poze cu Ardealul și s-a băgat în seama. De unde tot vin apărătorii ăștia trufași ai Transilvaniei? Care e diferența dintre premierul lui Dragnea, brăileanul ăsta, și proștii care-și puneau curu’ pe crucile din Valea Uzului?

Și cum se face că, la marile sărbători ale românilor sau ale maghiarilor, la Sfântu Gheorghe apar mereu zeci de autobuze de prin Vrancea, Buzău, Prahova, București, Galați? De fapt, ăstia nu Ardealul îl apără; apără România de Europa.

De Uniunea Europeană aia care vine cu reguli, principii și valori neacceptate în veci de Orient sau de Rusia. Cine se mai gândește la schimbări de granițe acum, când nici măcar distanțe nu mai sunt, înseamnă că nu pricepe vremurile.

Și culmea că astea vin de la politicieni umblați, mulțumiți că nu mai stau la cozi pe la vămi, că între țări vezi două-trei indicatoare cu numele țărilor și urări de bun venit – adică exact ceea ce ei refuză României: decența păcii și prosperitatea ei.

Acum vor iar puterea. Se bazează pe lehamite și pe ideea aia extrem de comodă pentru orice politruc: toți sunt la fel, n-am cu cine vota, așa ni-i dat nouă, românilor. Asta e salvarea lor, cu asta și-au făcut averi. Crezi că-l deranjează pe Ponta dacă-i spui plagiator?

Nici gând, în lumea lui furtul nu e furt, e descurcăreală. Dacă-i spui lui Tudose lingău de-al lui Dragnea? Nici nu va pricepe de ce crezi că asta-i o jignire. Ei așa s-au crescut unii pe alții, pe modelul hoților care admiră hoți mai mari; pușcăria nu-i o rușine, e doar o piedică-n carieră- și dacă nu mă crezi, mai stai un pic și-o să-l auzi vorbind despre cum trebuie reformată România. Lor li se potrivesc celmai bine, înspământor de bine, cuvintele lui Traian Vuia: „Dacă o nouă comoţiune europeană nu zguduie din temelii România Nouă, ne vom trezi balcanizaţi, după ce am avut frumosul vis de a debalcaniza pe fraţii noştri de dincolo de Carpaţi”

Patriotismul ăsta de crâșmă, pus laolaltă cu tot felul de ”autorități”morale, altele decât ale statului modern, o să colmateze rău politica, mentalitatea, încrederea că în sfârșit facem parte din cel mai prosper sistem al lumii, Uniunea Europeană, și – pentru prima dată în istorie – din cel mai modern și mai democratic sistem de securitate, NATO. Și, dacă vreodată o să mediteze politrucii noștri de succes ce-i cu Europa asta, de ce-i atât de enervantă, cu OLAF, cu procurori și cu tot felul de inși puși să hăituiască hoțiile, să știe doar atât:

deși uneori e o vacă de muls, istoria mai dă și cu copita.

Și te izbește de Carpați de nu te vezi!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te