Capcana Iordache pentru PNL și USR. Cum a ajuns din nou PSD singurul câștigător

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 22.10.2020 - 12:23

Scandalul generat de alegerea lui Florin Iordache în conducerea Consiliului Legislativ putea fi evitat lejer și putea fi evitată numirea acestui politician ultra toxic într-o sinecură bănoasă, din care va putea face rău în continuare României.

SHARE

Faptul că poziția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață era cunoscut. În august anul acesta, chiar un deputat liberal, Dumitru Oprea, a atras atenția în Parlament despre aberație: legea de funcționare a consiliului prevede doar proceduri de numire a șefilor, dar nu și de revocare sau de încheiere a mandatelor.

Nu a interesat pe nimeni atunci. 

Mai mult, Consiliul Legislativ era controlat de două decenii de PSD, căci fostul președinte a fost numit în 2001, când la conducerea statului era Ion Iliescu, iar Parlamentul era dominat de Adrian Năstase.

Timp de 19 ani, acest personaj fesenist al cărui nume e necunoscut opiniei publice a condus instituția care analizează și avizează proiectele și propunerile de legi, ordonanțe și hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, dar și a amendamentele supuse dezbaterii comisiilor din Parlament și proiectele de legi sau propunerile legislative primite de comisii după adoptarea lor de către una dintre camerele Parlamentului.

Dar din nou, până acum, nu a deranjat pe nimeni acest lucru, nici pe cei de la PNL, nici pe cei de la USR, care au deja patru ani de când sunt în Parlament. Asta în primul rând.

În al doilea rând, opinia publică și unii dintre politicieni au aflat de candidatura lui Florin Iordache abia în ziua în care a avut loc votul. Ceea ce este nu doar de neînțeles, ci și inacceptabil.

Dacă parlamentarii opoziției la PSD și-ar fi făcut treaba în Parlament și ar fi aflat din timp pe cine are de gând să numească partidul lui Dragnea și Ciolacu – unele voci spun că se știa din august cine va fi – ar fi putut să avertizeze societatea civilă cu suficientă vreme înainte pentru a putea fi organizată o presiune publică puternică.

Chiar dacă PSD este mai puțin atent la reacțiile colective ale românilor, acum, în prag de alegeri, vedem că încearcă o cosmetizare și o mimare a interesului pentru țară. Și cu siguranță o presiune de o săptămână, poate chiar cu proteste de stradă, ar fi contat.

Dar, parlamentarii actuali fie sunt prinși în lupte interne, pentru a se regăsi pe noile liste de candidați și nu mai sunt atenți la ce se întâmplă în Senat și Camera Deputaților, fie nu se mai regăsesc pe aceste liste și nu le mai pasă ce se întâmplă, pentru că oricum pleacă de acolo în maxim 3 luni. (A spus chiar Florin Roman, liderul deputaților PNL, că are cel puțin 20 de colegi în această situație).

Consiliul Legislativ, o instituție care dă avize consultative, nu era în preocuparea lor.

Chiar și așa, Florin Iordache tot putea fi oprit în ziua votului.

Legea de organizare a Consiliului Legislativ e clară: „Președintele și președinții de secții se numesc prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniți în ședință comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite.

Prin urmare, dacă PNL nu venea cu candidatura lui Augustin Zegrean, iar USR nu îl susținea pe George Dircă pentru Secției de evidență oficială a legislației și documentare, tot scandalul și pierderile de imagine care i-au urmat ar fi fost evitate. Iar Florin Iordache ar fi trebuit să își caute altă sinecură.

Citește și: E oficial: Iordache, președinte la Consiliul Legislativ, Dîrcă de la USR, președinte de secție la CL

Numai că, din contră, PNL a făcut tot posibilul să aibă un contracandidat și să-i asigure slugii lui Dragnea condițiile pentru a fi ales.

Augustin Zegrean a declarat la Hotnews că a fost propus candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Consultativ în ultimul moment: „Am aflat ieri la ora 12.00 (ora la care expira termenul pentru depunerea candidaturilor - n.r.), când m-a sunat liderul de grup de la PNL (Florin Roman -n.r.) și m-a întrebat dacă vreau să mă propună ei pentru funcția aia și mi-a spus că negociază cu PSD.”

Iar USR și-a dorit o funcție pentru senatorul George Dircă, căci acesta nu a mai prins loc pe noile liste de candidați și, după metehnele partidelor vechi, trebuia recompensat cumva. Dacă s-a putut din bani publici, cu atât mai bine.

Inclusiv după ce scandalul s-a spart în capul celor de la PNL și USR, care au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională alegerea lui Florin Iordache, George Dircă nu a renunțat la funcția abia obținută, soluția mult mai cinstită și care ar fi arătat că USR-ului chiar îi pare rău pentru ce s-a întâmplat.

Din contră, George Dircă a dat o declarație în care s-a lăudat că alegerea lui în Consiliul Legislativ „este primul pas spre revitalizarea acestei instituții”.

Cum poate fi revitalizată o instituție condusă de parlamentarul cel mai harnic în măcelărirea legilor justiției și scăparea lui Dragnea de pușcărie, e greu de spus.

În fine, Florin Iordache putea fi oprit și prin neasigurarea cvorumului.

Și aici, legea de organizare a Consiliului Legislativ e (relativ) clară: „Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului”.

Văd acum o dezbatere despre ce înseamnă majoritate, dacă e 50+1 din totalul parlamentarilor sau din numărul celor prezenți în sală, specifică modului haotic în care sunt făcute legile și regulamentele în România. Teoretic, chestiunea va fi lămurită de Curtea Constituțională.

Citește și: 

De ce nu a fost legală numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ. Sesizarea PNL la CCR

USR anunță că atacă la CCR numirea lui Iordache și a lui Dircă în Consiliul Legislativ

Dar, dincolo de aceste nelămuriri, e cert că fără prezența în sală a parlamentarilor PNL și USR, toxicul personaj de la PSD nu putea fi ales.

Am citit explicațiile și scuzele celor două partide de opoziție pentru că au asigurat, totuși, cvorumul. Problema este că acestea nu mai contează.

Alegătorul, mai ales cel nehotărât, cel care nu știe dacă să mai meargă la vot sau nu, nu are timp de nuanțe și de explicații.

De cele mai multe ori contează doar prima impresie.

După terminarea votului, PNL și USR s-au acuzat reciproc de blat, în încercarea de a pasa la celălalt rușinea de a fi contribuit la recompensa dată lui Florin Iordache pentru că a stricat România.

Nu vom ști niciodată care și cu cine a votat, pentru că votul a fost secret. Avem doar vorbe și calcule matematice, fără dovezi. Pentru că nu există dovezi.

Citește și: Scandalul pe numirea lui Iordache continuă. Barna acuză PNL, Orban acuză USR

Știm însă care au fost parlamentarii PNL și USR care au fost în sală și au asigurat cvorumul necesar pentru ca pesedistul să ajungă unde nu trebuia să ajungă. Asta e o certitudine.

Scandalul acesta, venit cu doar două luni înainte de alegeri, are un singur câștigător: PSD.

Partidul are un om în fruntea unei instituții de stat, pe viață, și în același timp i-a întors unii împotriva celorlalți pe politiicenii care, teoretic, ar trebui să guverneze împreună din ianuarie.

Că a fost blat PSD-PNL sau PSD-USR, că PNL a vrut să-i compromită pe cei de la USR, pentru că sunt singurii care le pot lua din felia electorală, că USR a fost neinformat și nu a știut de chestiunea cu cvorumul, așa cum a recunoscut Tudor Benga, contează mai puțin pentru românii nehotărâți, acea majoritate tăcută pe care o tot invităm noi, prin campanii lacrimogene, să vină la secțiile de votare că acum „au cu cine vota”.

PNL și USR au căzut în capcana Iordache, din prostie și din lăcomie, așa că nu vreau să mai aud tura asta, dacă la alegerile generale iese iar PSD mai bine, că românii nu au spirit civic și nu înțeleg importanța votului.

Căci este greu să pleci din casă, pe pandemie, ca să alegi între ticăloși, aroganți și naivi care în următorii patru ani se vor certa pe ciolan și-ți vor spune tot ție că ești prea prost să înțelegi cum și-au dedicat ei viața țării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te