Doar că suspendarea vine abia după ce discuția dintre operatoare și victima, în care angajatul STS s-a dovedit un subom, a apărut în presă, în condițiile în care incidentul e tocmai din 25 aprilie.
Ceea nu mai e așa minunat.
Citește și Libertatea: Femeie de etnie romă, înjurată la 112: „Vorbiți ca ciorile! Du-te dreacu'!”
Câte convorbiri similare, care nu au ajuns în presă, au scăpat nesacționate? Cel mai probabil zeci.
Dacă aceasta nu devenea publică, STS lua vreo măsură, sacționa pe cineva? Cel mai probabil nu.
Operatorul 112 s-a comportat așa tocmai pentru că știa că nu riscă nimic. De fapt, de aici pleacă tot răul: lipsa unor efecte drastice în cazul în care un individ, fie el angajat la stat sau la privat, își bate joc de cei de lângă el.
Am văzut în weekend un reportaj la Pro TV despre pensiunile construite ilegal la Cazanele Dunării.
Viceprimărița din comuna Dubova, Rodica Miloșescu, a înjurat-o pe reporteriță și când aceasta i-a atras atenția, edila i-a răspuns arogant „Da, foarte bine, dați-mă în judecată, faceți ce vreți, asta este. La revedere”.
Pentru că, într-adevăr, nu riscă absolut nimic.
Am pățit-o și eu, în mediul privat, atunci când un angajator nu a vrut să îmi plătească salariile restante. Mi-a aruncat disprețuitor „Dă-mă în judecată, că nu ai ce să îmi faci”. Și a avut dreptate, eu am rămas păgubit.
Asta trebuie schimbat în România.
Un prieten care lucrează în Germania îmi spunea că i se pare că lucrează într-un stat polițienesc, pentru că poliția apare când te aștepți mai puțin, sunt camere de filmat peste tot care vânează încălcări ale legii și, în principiu, derapajele nu rămân pedepsite. Și costă mulți euro.
Sper să apuc ziua când și România va fi un „stat polițienesc”, strict din această perspectivă a dictonului „după faptă, și răsplată”.
Abia când orice faptă ca cea a operatorului de la 112 va fi sancționată dur, se va diminua numărul știrilor în care aflăm că încă un angajat al statului a încălcat regulile de lene, de prost sau pentru că pur și simplu nu îi pasă.