Acum o sută de ani s-a semnat armistițiul prin care s-a încheiat primul război mondial, a avut loc Marea Unire a Românilor, iar președintele american Woodrow Wilson a adresat congresului discursul celor 14 puncte, care a prefigurat lumea postbelică.
Cehoslovacia, Austria, Azerbaigianul și Regatul Serbiei au devenit state independente și a început procesul de formare al altor state rezultate din desființarea imperiilor otoman, rus și austro-ungar.
Cu cincizeci de ani în urmă, trupele Tratatului de la Varșovia (minus România) au invadat Cehoslovacia și au suprimat încercarea de eliberare de dictatura comunistă.
Dar, un centenar care și-a păstrat puterea de înfricoșare este al celei mai mari pandemii din istoria omenirii: epidemia de gripă (greșit numit „spaniolă) care a cuprins patru continente și a produs peste 50 de milioane de victime, adică aproximativ 5% din populația de atunci a lumii.
În Statele Unite, unde boala și-a făcut debutul printr-un virus modificat identificat în statul Kansas, au murit 675.000 de oameni, un număr mai mare decât pierderile însumate ale celor două războaie mondiale, ale războiului din Vietnam și ale tragediei de la 11 septembrie 2001.
În anii 1917-1918, 500 de milioane de oameni au fost infectați cu virusul gripal în Statele Unite. De atunci, epidemiile de gripă din fiecare an sunt aproape o regulă și au fost de mai multe ori asociate cu îmbolnăviri grave, cum au fost epidemile de gripă aviară, sau porcină, sindroamele SARS (sindromul de insuficiență respiratorie severă) și MERS (sindromul respirator acut din Middle East).
Vaccinările preventive au o eficacitate parțială și sunt mari dificultăți în a ține pasul cu modificările populației virale de la an la an.
Printre cauzele de creștere a riscurilor infecțioase în lumea modernă sunt creșterea populației umane și animale, urbanizarea masivă, invazia unor noi habitate, creșterea transporturilor, schimbările climatice, lipsa de personal medical în zonele critice la debutul epidemiilor și transferul de viruși modificați de la animale la om.
Alte boli infecțioase, netratabile cum sunt Ebola în Africa și Zika în America Latină, au arătat de asemenea un potențial de transmitere ridicat și că pot să se extindă cu viteza focului, trecând peste granițe și bariere medicale.
Aceasta face ca, dintre toate posibilele cauze de catastrofe globale, cum sunt cutremurele, erupțiile vulcanice masive, războaiele nucleare, terorismul cu arme de distrugere în masă, colapsul economic mondial, încălzirea globală sau ciocnirea pământului cu un asteroid uriaș, pandemiile rămân cauza cea mai probabilă a unor dezastre care pot afecta omenirea în fiecare clipă.