Aria ignoranței la Moscova și finalizarea unei noi operațiuni cibernetice ucrainene

Ion Petrescu
DE Ion Petrescu | Actualizat: 14.12.2023 - 21:04

Detalii despre o altă operațiune cibernetică a Serviciul de Informații de Apărare a Ucrainei au fost difuzate ieri privind un Hacking asupra  Serviciului Fiscal Federal al Federației Ruse.

SHARE

1.Astfel, unitățile cibernetice ale Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei au efectuat o altă operațiune specială de succes în Rusia – de această dată au atacat sistemul fiscal al statului agresor.  

În timpul operațiunii speciale, ofițerii de informații militare au reușit să pătrundă într-unul dintre serverele centrale cheie bine protejate ale serviciului fiscal federal (fts ale federației ruse), apoi în peste 2.300 dintre serverele sale regionale din întreaga Rusie, precum și în pe teritoriul Crimeei ocupate temporar.Ca urmare a atacului cibernetic, toate serverele au fost infectate cu malware!!!

2.Desigur că și în România s-a ajuns la o anumită saturație a o opiniei publice privind știrile care vin de pe Frontul de Est, din Ucraina. Dar confruntarea ruso-ucraineană continuă la nord-vest de țara noastră. Astfel, în noaptea de 12/13.12. 2023, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 10 drone Shahed și 10 rachete balistice.

3. În dimineața zilei de 13.12.2023, primarul Kievului a precizat că resturi ale unei rachete au căzut pe teritoriul unui spital, provocând pagube. Iar 45 de persoane au fost rănite în raionul Dniprovski. Asta a început să țină de rutină. 
Rutina morții.

În dimineața aceleiași zile, au fost confirmați 25 de răniți la Kiev, după ce resturi de rachete rusești au căzut în mai multe cartiere.

Între timp, armata rusă se laudă la Kremlin cu bombardamentele barbare efectuate pe direcțiile Sivershchyna  și Slobozhanschyna,Avdiyivka, Shakhtarske, Lyman, Zaporizhzhia,Kupiansk   Shakhtarske,Zaporizhzhia, Kupiansk, Kherson.  

În urma cărora rămân munți moloz, acolo unde erau case și blocuri locuite de simpli cetățeni ucraineni, care nu dețineau armament greu sau ușor - de infanterie -.

De unde și refuzul instinctiv a milioane de cetățeni ai Ucrainei de a refuza legenda imperială moscovită, cu așa zisa națiune puternică cu trei ramuri distincte - rusă, ucraineană și belarusă. Iluzie putinistă.

4.Dar confruntarea continuă nu doar pe câmpul de luptă. Astfel, conform datelor difuzate de structura Informațiilor pentru apărare a Ministerului Apărării al Ucrainei, a fost derulată, cu succes, o operațiune de Hacking asupra Serviciului Fiscal Federal al Federației Ruse -  o altă operațiune cibernetică reușită a Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei.

5.În același timp, compania rusă de IT Office.ed-it.ru, care a deservit serviciul fiscal federal rus, a fost atacată în același mod.

În urma a două atacuri cibernetice, fișierele de configurare, care au asigurat de ani de zile funcționarea sistemului extins de impozitare al Federației Ruse, au fost complet eliminate ― întreaga bază de date și copiile de rezervă au fost distruse.

Comunicarea dintre biroul central din Moscova și cele 2.300 de departamente teritoriale ruse este paralizată, precum și între serviciul federal de impozitare al Rusiei și Office.ed-it.ru, care era centrul de date fiscale (banca de date).

De fapt, aceasta înseamnă o distrugere completă a infrastructurii unuia dintre principalele organe de stat ale Rusiei și numeroase date fiscale aferente pentru o perioadă lungă de timp.

6. Traficul de date fiscale pe internet, la scara întregii Rusii a ajuns în mâinile... serviciului de informații militare ale Ucrainei.

Rușii au încercat să restabilească serviciul fiscal timp de patru zile la rând fără succes. Potrivit experților, paralizia serviciului fiscal federal rus va dura cel puțin o lună. În același timp, este... imposibil să se resusciteze complet sistemul fiscal al statului rus.

Atacul cibernetic al Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei a fost o altă lovitură gravă pentru Kremlin, care a pierdut, pentru o vreme, controlul asupra impozitelor și taxelor.

A nu se uita că structura de informații militare ale Ucrainei a efectuat recent și o altă operațiune cibernetică, tot de succes, împotriva agenției federale de transport aerian rus (rosaviatsia) și au obținut acces la datele de serviciu clasificate ale agenției ruse.

7. Pe de altă parte, călătoria lui Volodomyr Zelenskyy în America a fost marcată de conversații dificile. Duminică, președintele ucrainean a asistat la inaugurarea noului său omolog argentinian, politicianul de dreapta Javier Milei. Lângă Zelenskyy, la ceremonie, a fost taman  premierul Ungariei, Viktor Orban!

Nu a durat mult pentru ca un clip video de 21 de secunde cu ei vorbind - să se bucure de o audiență în creștere pe Internet. Nu se poate  auzi ce spun cei doi, dar limbajul corpului pare clar. Pozițiile Ucrainei și Ungariei rămân la mare distanță.

Ambii și-au explicat schimbul de opinii, ulterior separat. Într-un mesaj video de seară, Zelenskyy, care speră că țara sa poate adera la Uniunea Europeană mai devreme decât mai târziu, a spus că i-a prezentat lui Orban - un geopolitician ce se bagă singur și degeaba în seamă, în limba slavilor de la răsărit - interesele de politică europeană ale Ucrainei "cât mai deschis posibil”.

8. Rusia are două luni de la reînnoirea ofensivei sale în estul Ucrainei, dar suferă pierderi grele.

Noile informații furnizate de SUA arată că Moscova a avut peste 13.000 de victime militare și a pierdut sute de vehicule de luptă.

Evaluarea sumbră vine pe fondul unor incertitudini cu privire la viitorul sprijin militar al SUA pentru Ucraina.
Rusia a suferit pierderi foarte mari în timpul ofensivei sale de două luni în estul Ucrainei și nu a făcut niciun câștig teritorial strategic, pentru a justifica pierderile sale, potrivit informațiilor americane recent verificate, prin comparație cu realitățile din teren - confom imaginilor obținute din drone și din sateliți.

Washingtonul a semnalat, pentru prima dată, ofensiva rusă reînnoită la mijlocul lunii octombrie. Casa Albă evaluează acum că de atunci, Rusia a pierdut peste 13.000 de soldați uciși sau răniți în luptă și peste 220 de vehicule de luptă de-a lungul axei Avdiivka-Novopavlivka, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, AdrienneWatson, într-o declarație transmisă marţi.

9. În limbaj militar: mai bine de o divizie și jumătate a Rusiei zace în vecinătatea localității Avdiivka, pe câmpul de luptă sau sunt deja îngropați - militarii morți - în pământul ucrainean.

Acest nou număr urmează unei estimări recente a victimelor - efectuată periodic de  Ministerul Apărării din Marea Britanie, care a spus că Moscova a înregistrat probabil între 220.000 și 280.000 de răniți și aproximativ 70.000 de morți de la începutul războiului pe scară largă în februarie 2022.

Această cifră ar putea ajunge la 350.000 de victime pentru forțele ruse!

„Chiar și printre oficialii ruși există probabil un nivel scăzut de înțelegere cu privire la cifrele totale ale victimelor, din cauza unei culturi de raportare necinstită îndelungată în cadrul armatei”, a scris ministerul britanic al apărării într-o actualizare de informații săptămâna trecută.

În esență, cel mai probabil la alegerile prezidențiale din primăvara viitoare, Putin nu se va putea lăuda, în mod obiectiv, cu noi victorii în Ucraina. Federația Rusă pare să repete soarta Uniunii Sovietice, fiind deja expresia unui trecut care - din perspectiva relităților prezente -nu va mai avea un viitor credibil.

8. Cât privește amenințările puerile ale Moscovei vizând România, Slovacia și Polonia, diplomații ruși nu ar trebui să uite că țara noastră este un membru al NATO, deci Kremlinul riscă o ripostă masivă, colectivă a alianței nord-atlantice,

Masivă și proporțională cu gravitatea ipoteticului atac irațional rus.

Ceaușescu a fost reales în fruntea comuniștilor români în noiembrie 1989 și mitraliat de militari, la Târgoviște, în decembrie, același an. Acum, Putin speră să fie reales președinte în primăvara anului 2024  și vom vedea cât va mai fi tolerat de conaționalii săi la Kremlin, unde și Stalin a avut parte de un final tragic. Istoria se repetă nu-i așa?...

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te