Allez les bleus!

DE Ion Petrescu | Actualizat: 14.07.2023 - 12:46

La Fête Nationale / Ziua Națională a Franței este onorată anual, de parada militară, pe 14 iulie, una urmărită, de oficialii momentului, de pe o tribună improvizată, ca la București.

SHARE
Anul acesta, președintele francez a optat ca principalul oaspete la aniversarea zilei naționale să fie prim-ministrul indian Narendra Modi, care conduce a șaptea țară ca mărime după suprafață, dar cea mai populată din  lume.
 
Chiar dacă presa franceză a reamintit faptul că  Franța își sărbătorește sărbătoarea națională de Ziua Bastiliei – un tribut adus angajamentului istoric al țării față de drepturile omului, președintele Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron a trecut cu vederea 
tendințele antidemocratice ale lui Modi, în favoarea asigurării unor acorduri profitabile de apărare.
 
În acest an, un detașament de militari indieni va defila în coloana trupelor franceze, pecetluind vizual cooperarea militară fructuoasă dintre cele două state. În plus, aeronave ale Forțelor Aeriene Indiene vor survola parada militară franceză. 
 
Les connoisseurs / cunoscătorii știu că Hexagonul este al doilea cel mai mare furnizor de arme pentru India, o țară care este cea mai mare piață din lume, pentru arme importate.
 
Premierul indian nu a venit la Paris cu mâna goală, ci decis să achiziționeze încă 26 de avioane de luptă Rafale - produse de Franța -, precum și trei submarine Scorpene, contracte care vor aduce în bugetul guvernului francez nu puține miliarde de euro.
 
India nu cumpără avioane la mâna a doua și chiar vrea să își doteze forțele sale navele cu submarine care vor activa după regula aliaților: 
- unul în misiune, pe mare sau ocean, 
- unul în pregătirea viitoarei misiuni și 
- al treilea cu echipajul la refacere și submarinul la întreținere tehnică. 
 
25 miliarde de euro = suma echivalentă comerțului dezvoltat de Franța cu India, anul trecut.

Iar Parisul a demonstrat, din nou, abilitate încheind acorduri bilaterale vizând explorarea spațiului cosmic, aviația comercială, energia solară și nucleară.
 
De altfel, cu un sfert de secol în urmă, cele două țări au bătut palma, la nivel înalt, pentru un parteneriat strategic, care s-a dovedit viabil. 
 
Deși la Summit-ul NATO de la Paris aliații - inclusiv președintele francez Macron - au încurajat relația Alianței Nord-Atlantice cu Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Japonia, pentru promovarea securității și stabilității în regiunea Indo-Pacific, Franța preferă, în același scop, o relație bilaterală aparte cu India, cu motivația că astfel vor aborda  potențialele amenințări, inclusiv dezastrele naturale, pirateria, traficul și terorismul.
 
Acum, India este văzută în Europa, dar și peste Ocean, ca un antidot la opțiunile vizibile,  hegemonice, ale Chinei.  
 
După cum este vizibilă arta diplomației indiene.
 
Aceea de a valsa între tandemul format de Federația Rusă și Republica Populară Chineză, pe de o parte, și Statele Unite ale Americii și țările democrate europene, pe de altă parte. 
 
Președintele Macron l-a decorat joi, 13.07.2023, pe premierul Modi cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, un gest menit a reflecta  spiritul parteneriatului indo-francez. În traducere liberă, asta înseamnă și o recunoaștere a meritelor celui decorat în sprijinirea politicii externe a Franței.
 
Prim-ministrul Modi s-a întâlnit, succesiv și cu președintele Senatului francez, Gerard Larcher și cu omologul său francez Elisabeth Borne, astfel evaluând reușitele și perspectivele parteneriatului funcțional dintre India și Franța.
 
Împreună, Parisul și New Delhi abordează provocări ale veacului actual, respectând reciproc diferențele de abordare și cultivând punctele de vedere comune, cum ar fi  utilizarea interfeței unificate de plăți a Indiei – sau UPI – în Franța. Ceea ce ar însemna, de pildă, faptul că turiștii indieni ar putea să facă plăți în rupii, prin UPI, la Turnul Eiffel.
 
Ce dosare de cooperare bilaterală au fost luate în discuție de Macron și Modi?  Iată câteva: cooperarea în domeniul securității, cooperarea spațială, parteneriatul tehnologic, contraterorismul și securitatea cibernetică, schimbările climatice, reorientarea parteneriatului de securitate și integrarea lanțului de aprovizionare, între industrie și segmentele de afaceri ale celor două țări.
 
Președintele Franței și premierul Indiei vor interacționa cu directori generali din ambele țări, la o reuniune dedicată firmelor care contribuie la cooperarea economică dintre cele două state, respectiv: India-Franța CEO Forum. 
 
În plus, premierul indian a dorit o întâlnire cu președintele Adunării Naționale Franceze, Yaël Braun-Pivet, dar și o serie de dialoguri, cu lideri de gândire și oameni de afaceri de seamă.
 
Allez les bleus!  Acesta este sloganul scandat de suporterii naționalelor Franței, în timpul evenimentelor sportive - apropo la obișnuitul tricou albastru purtat de aceștia în meciurile de acasă - fiind folosit în toate sporturile de echipă, inclusiv la Jocurile  Olimpice. 
 
Allez les bleus!  Un îndemn valabil și pentru militarii francezi. Cei aflați acum în misiune - în cadrul batalionului multinațional al NATO, care își va mări curând efectivele la nivelul corespunzător unei brigade puternice a aliaților - în România. 
 
 Allez les bleus! O reamintire, de Ziua Națională a Franței, a clipei în care președintele Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron a promis că va veni, cândva, la Ziua Națională a României. 
 
Nous espérons qu'il tiendra sa promesse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te