Alianța PNL-PSD îi deschide lui George Simion drumul pentru turul doi al alegerilor prezidențiale

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.11.2021 - 12:04

PNL a ales drumul sinucigaș al unei alianțe de guvernare cu PSD.

SHARE

În PNL „aripile” se bat pe ministere, iar Cîțu luptă să echilibreze balanța de putere în raport cu posibilul premier Ciucă. Ludovic Orban a anunțat că este împotriva alianței cu PSD și că va mai lua cu el parlamentari.

Dincolo, consens deplin. Ciolacu a spus că vrea ministere pentru oamenii cu experiență din partid. Cum s-ar zice în fotbal, PSD intră cu prima echipă pe teren, în timp ce la liberali nu toți jucătorii își pasează între ei.

Citește și: Kelemen Hunor, despre negocieri: Ne-am blocat la postul de premier

Probabil, PSD va ceda postul de premier. Mai sunt o iarnă și o pandemie de decontat. PSD avea 29% în Parlament, PNL – 25%, înainte ca Orban să plece cu aproape 20 de parlamentari. Exodul va continua la liberali. Semnalul a fost dat de cei 22 de liberali din conducerea partidului care au votat împotriva alianței cu PSD.

Citește și: Raluca Turcan: Pensiile nu pot fi indexate de la 1 decembrie

Pe fondul plecărilor din PNL (care va ajunge pe la 20% în Parlament), PSD va cere, prin primăvară, conducerea guvernului. Și o va obține. Ce altă concesie le-ar mai putea face Iohannis – Cîțu, PSD-iștilor după ce i-a adus la guvernare? Predarea guvernării.

Larga coaliție de guvernare dă fiecărui partid politic puține alegeri de făcut.

PNL și-a stricat somnul de frumusețe pe care îl avea cu USR și UDMR la guvernare și s-a aliat cu PSD. Multă lume nu va înghiți asta, PNL fiind votat în 2019 și 2020 pentru că s-a erijat în alternativa la PSD. Dați o căutare pe google pentru a revedea declarațiile lui Cîțu sau Rareș Bogdan contra PSD.

Violente și fără echivoc. Scindarea partidului e posibilă, Ludovic Orban fiind factorul care coagulează nemulțumiții. PNL va fi în pericol atunci când primul mare primar nu va mai oferi susținere partidului. Singura șansă a PNL pentru un scor mulțumitor la alegerile viitoare o reprezintă mobilizarea primariilor. Liberalii au ajuns aici din orgoliu și narcisism. Au crezut că pot schimba tabără și toată lumea îi va înțelege doar invocând „interesul național”. Eroare și oroare.

Citește și: 4.000 de distribuiri și 31.000 de aprecieri pentru anunțul de suspendare a lui Iohannis. Într-o oră

PSD nu a avut altă opțiune decât intrarea la guvernare. Am mai scris că nu e în firea PSD-iștilor să se uite la ciolan „mufându-se” la nu știu ce bani publici. PSD vrea tot ciolanul, mereu, și de aceea nu a acceptat susținerea unui guvern minoritar. Vor încerca să livreze anumite lucruri, mai degrabă pensii și salarii, decât autostrăzi și spitale. Piesele grele din guvernul de coaliție vor concura pentru poziția de candidat al PSD la președinția României.

USR ar trebui să ia țara la picior și să se adeseze unui electorat mai larg pentru a sări de 15%, procente care îl fac un partid de rezervă. Dacian Cioloș e o variantă mai bună decât Dan Barna, dar nu aduce suflul dorit și nici nu inspiră. Din fericire pentru Cioloș, din nefericire pentru USR, cei care i-ar fi putut face concurență în partid vor păli ușor-ușor. Cătălin Drulă, fără postul de ministru al Transporturilor, va deveni invizibil.

AUR va face două lucruri: opoziție agresivă și circ în Parlament, pe de o parte, vizite de lucru populist-naționaliste (le găsiți pe pagina de FB a lui George Simion) în teritoriu. AUR va mai crește, dar nu va ajunge partidul principal al unei coaliții de guvernare.

Există șanse bune ca, în turul doi al alegerilor prezidențiale, să îl vedem pe George Simion. Și, atunci, vom mergem încolonați la urne să votăm Ciolacu sau Firea ca să nu câștige Simion.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te