Academia Română a ajuns un cuib de fosile comuniste și securiste

DE Mircea Marian | Actualizat: 03.06.2021 - 14:35

Te-ai fi așteptat ca, după ce s-a debarastat de Elena Ceaușescu, Academia Română să renască. Să ducă România în secolul XXI, să ofere proiecte de viitor. Greșit. În 2021, Academia Română publică una din cele mai sinistre figuri din spațiul public, turnătorul Dan Voiculescu.

SHARE

Dar nu mă miră prea tare faptul că Dan Voiculescu este publicat la Editura Academiei, cu girul unui alt turnător al Securității, Mugur Isărescu, și a unei fosile comuniste, Gheorghe Zaman, pe care regimul Ceaușescu l-a trimis la Moscova, la CAER, în anii `70. 

În iunie 2020, când secția economică a Academiei a girat un raport în care se propunea naționalizarea Pilonului II de Pensii - nici Dragnea nu îndrăznise să declare că are acest vis...- am arătat cine populează această secție:

- Daniel Dăianu, fost ofițer de securitate

- Tudorel Postolache, studii la Moscova în anii `50, inclusiv doctoratul, și pro-rector al academiei ceaușiste care pregătea cadrele de partid

Emilian Dobrescu, alt absolvent al Universității de la Moscova, în anii ’50, și președinte al Comitetului de Stat al Planificării, în anii regimului comunist

Aurel Iancu, fost redactor șef la serviciul de presă al ministerului Industriei Grele, între 1958 și 1959. Ulterior a lucrat la un institut al “academiei“ de științe politice care pregătea cadrele PCR

Așa arată, în anul 2021, secția economică a Academiei: din 11 membri plini și corespondenți, șase sunt legați de PCR, Securitate sau Moscova. Desigur, oameni ai Securității sunt și la alte secții ale Academiei. Nici acum nu este pe deplin lămurită situația lui Ioan Aurel Pop, al cărui nume a apărut pe o listă de colaboratori ai direcției de informații externe, din cadrul Securității. 

Cât despre lansarea, la Biblioteca Academiei, a cărții turnătorului Felix, precedente sunt: în 2016, la secția din Timișoara a acestei instituții era lansată cartea de convorbiri a generalului de securitate Rogojan cu ultimul șef Securității, Iulian Vlad. La Timișoara, orașul din care a pornit Revoluția din decembrie 1989! 

Nuca de pe colivă: vechea relație dintre Academie și Dan Voiculescu. Acum câțiva ani, în 2008, Academia i-a arendat turnătorului Felix vreo 2.700 de hectare de teren agricol. DNA a anchetat dosarul arendei, dar nimic nu s-a întâmplat.

Ce-i de făcut? Ca să fiu realist, nimic. Instituția e stat în stat, necontrolabilă. Primește vreo 120 de milioane de euro pe an de la buget, deși administrează (netransparent...) și o avere proprie considerabilă. O soluție ar fi să i se taie bugetul până când face “ceva“, dar cine să ia o asemenea măsură? Actuala guvernare n-a îndrăznit să lase fără bani nici academia de studii de securitate, înființată de Gabriel Oprea, fiindcă din ea face parte ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 

Pe scurt, lansarea de carte a domnului Dan Voiculescu, turnător și ex-pușcăriaș, la Biblioteca Academiei, reprezintă foarte bine această instituție, în anul 2021. Nici un academician n-a protestat ferm față de acest eveniment (Ioan Aurel Pop a avut o ușoară disociere...), așa că eu sper că domnul Dan Voiculescu va deveni și el membru cu drepturi depline al Academiei Române. 

 

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.