VIDEO Vela a anunțat 619 descinderi și percheziții la membrii „repatriați“ ai clanurilor interlope

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 11.11.2020 - 12:09
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela/FOTO: Facebook

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat "ziua Z", "o zi importantă pentru combaterea infracţionalităţii în România”. Au fost făcute 619 percheziții şi descinderi, 386 dintre acestea fiind pentru destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată.

SHARE

Acțiune de amploare DIICOT: Lideri importanți ai unor grupări de crimă organizată au revenit în țară din cauza pandemiei. Au loc 386 de percheziții

Vela a susținut o declarație de presă, în care a ținut să anunțe că ”este ziua Z, o zi importantă pentru combaterea infracţionalităţii în România".

"În această zi am executat 619 misiuni în care am efectuat percheziţii şi descinderi la nivelul întregii ţări”, a spus Marcel Vela, precizând au avut loc 130 de descinderi pentru punerea în executare a unor mandate de arestare preventivă și a unor mandate europene de arestare.
 
El a spus că au fost vizate 21 de grupări infracţionale, care au creat un prejudiciu de 190 de milioane de lei şi de 160.000 de euro.
 
DIICOT a anunțat miercuri dimineață percheziții în Bucureşti şi în 28 de judeţe, în cadrul unor ample acţiuni ce vizează destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată implicate în trafic de droguri și de persoane, proxenetism, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală și spălare de bani. Potrivit unui anunţ al DIICOT, în contextul pandemiei au revenit în ţară ”lideri importanţi” ai unor grupări care acţionau în străinătate.
 
Acţiunile procurorilor DIICOT şi Poliţiei Române, declanşate la nivel naţional, sunt rezultatul investigaţiilor derulate în 24 de cauze penale instrumentate de către 21 de structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală.
 
Ele vizează destructurarea mai multor grupări infracţionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, trafic de migranţi, înşelăciune sau şantaj, potrivit hotnews.ro.
 
Printre cei vizați se numără interlopul Adrian Tâmplaru și Alex Bodi, fostul soț al Biancăi Drăgușanu.

 
Anunțul Poliției Române:

Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră, împreună cu D.I.I.C.O.T., precum și cu celelalte unități de parchet competente, fac 619 percheziții și descinderi în București și în toate județele. Dintre acestea, 489 sunt percheziții și 130 sunt descinderi.

Astfel, pentru destructurarea unor grupuri infracționale, au loc 386 de percheziții în domeniul criminalității organizate, 36 pe linie judiciară, 46 pentru combaterea criminalității economico-financiare și 21 în domeniul armelor și munițiilor.

În cadrul acestor percheziții derulate pentru destructurarea a 21 de grupuri infracționale, sunt vizate persoane bănuite de trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de migranți, proxenetism, infracțiuni informatice, spălare de bani, evaziune fiscală, cămătărie, șantaj, înșelăciune, contrabandă, precum și alte infracțiuni conexe.

Cele 130 de descinderi vizează punerea în aplicare a unor mandate de executare a pedepsei închisorii, de arestare preventivă, precum și a unor mandate europene de arestare.

Valoarea prejudiciului estimat în dosarele penale în care se desfășoară actvități procedurale în acțiunile din această dimineață este de peste 190 de milioane de lei și aproximativ 160.000 de euro.

Activitățile desfășurate astăzi:

1. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. - S.T. Constanța, au demarat acțiunea „OMAHA”, care vizează un grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive noi și spălare de bani, care ar fi acționat în județul Constanța. Au fost puse în executare 69 de mandate de percheziție domiciliară, urmând a fi duse la sediu, pentru audieri, 111 persoane, iar, după finalizarea activităților, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. - S.T. Constanța va dispune măsurile legale.

2. Poliţiştii de combatere a criminalității organizate din Craiova, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, desfăşoară 23 de percheziţii domiciliare, la membrii unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălarea banilor. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, începând cu anul 2014 şi până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat ar fi avut preocupări infracționale privind racolarea, transportul şi exploatarea sexuală a mai multe minore şi tinere, în Germania, Marea Britanie şi Austria. Vor fi puse în executare 18 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la sediul B.C.C.O. Craiova și D.I.I.C.O.T. - S.T. Craiova.

3. În această dimineață, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale din Poliția Sectorului 4, cu sprijinul Serviciului Acțiuni Speciale, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară in municipiul București și județul Ilfov, la locuințele mai multor persoane, într-un dosar privind de săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj. Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Persoanele vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale Sector 4. Din datele existente rezultă presupunerea rezonabilă că persoanele, prin amenințări cu acte de violență ar fi obținut, în perioada iulie-noiembrie 2020, în acest mod, peste 100.000 de euro.

4. Astăzi, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, efectuează 17 percheziții domiciliare și pun în aplicare 5 mandate de aducere la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice. Acțiunea de astăzi reprezintă o continuare a unei activității investigative în cadrul căreia au fost efectuate 15 percheziții domiciliare, în cursul lunii iulie 2020. Activitatea de la acea dată a vizat mai mulți cetățeni români bănuiți că, începând cu luna ianuarie 2019, ar fi creat un mecanism evazionist, destinat sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piața internă a produselor (textile, încălțăminte și articole de uz casnic) importate din Turcia și China.

5. Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Galați fac 10 percheziții la persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2011, gruparea, constituită din șapte membri, ar fi oferit împrumuturi către diverse persoane fizice și juridice, pentru care ar fi pretins sume de bani importante cu titlu de dobândă. Pentru a obliga victimele să plătească acești bani, membrii grupării ar fi apelat la amenințări și șantaj și ar fi reușit să obțină, în acest fel, aproximativ 1.445.000 de lei și 110.000 de euro.

6. Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare fac 42 de percheziții domiciliare, într-un dosar de contrabandă și camătă. Pe parcursul anchetei în cauză, începând din luna februarie a.c., au fost realizate mai multe capturi de țigarete (400.000 de bucăți) de proveniență ucraineană, care ar fi fost introduse în țară peste fâșia verde, iar ulterior preluate de membrii grupării și comercializate în Satu Mare.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.