Kovesi, prima victorie: vot favorabil în comisia de control bugetar a Parlamentului European

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.02.2019 - 08:19
LCK, candidată la funcția de procuror european/FOTO: Inquam
LCK, candidată la funcția de procuror european/FOTO: Inquam

Comisia de control bugetar a Parlamentului European (CONT) a dat un vot consultativ favorabil numirii lui Kovesi la conducerea procuraturii europene. Comisia decidentă, de drepturi și libertăți (LIBE), va vota miercuri de la ora 12.00.

SHARE

UPDATE - Ora 21:00 În comisia de control bugetar, Kovesi a obținut 12 voturi, Andrea Ritter (Germania) - un vot și Jean Francois Bonhert - 11 voturi, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE). 

Laura Codruța Kovesi a fost audiată marți seară timp de 75 de minute în Parlamentul European. În timpul audierii, ea a răspuns numeroaselor întrebări legate de acuzațiile care i se aduc în România.

"Întotdeauna am fost independentă. Am respectat întotdeauna legea", a spus Kovesi, la audieri. "Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, însă pentru că am fost independenţi întotdeauna am dus la bun sfârşit aceste cazuri", a mai susținut ea.

Kovesi a precizat că ştie şi limba engleză, şi limba franceză, dar că este emoţionată, pentru că este o zi importantă pentru e şi colegii ei.

La finalul audierii ea a fost aplaudată. 

Ora 16:00 Conform unui anunț al Biroului de Legătură al Parlamentului European în România, "Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operaţional până la finalul anului 2020. Marţi, în tipul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar, deputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu."

Conform anunțului pomenit anterior, "Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment. 

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te