Victimele din Colectiv reclamă schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor

DE Elena Andrei | Actualizat: 26.04.2021 - 21:20
Foto: fresh24.ro

Supravieţuitorii incendiului din Clubul Colectiv şi familiile victimelor reclamă, într-o scrisoare deschisă, schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, ceea ce ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative”.

SHARE

„Pentru reprezentanţii sistemului judiciar, dosarul Colectiv este nimic mai mult decât un caz complicat; pentru noi, este tragedia care ne-a distrus vieţile”, au transmis semnatarii documentului, adăugând că se aşteaptă să se facă dreptate.

Citește și

Premiile Oscar 2021: „Colectiv” n-a câștigat nimic. „Nomadland”, cel mai bun film

Lui Eduard Snowden îi place filmul Colectiv. Controversatul whistleblower a cerut cetățenie rusă

 

Supravieţuitorii incendiului din Colectiv şi familiile victimelor au transmis, luni, o scrisoare deschisă adresată românilor, sistemului judiciar şi presei:

„În câteva zile, se împlinesc 5 ani şi jumătate de la producerea incendiului din clubul Colectiv, cauzat de corupţie, nerespectarea legii, incompetenţă şi nepăsare. De 5 ani şi aproape 6 luni, noi, supravieţuitorii, familiile noastre şi familiile celor care au pierit în urma incendiului – prietenii noştri dragi – aşteptăm ca Justiţia din România să facă dreptate. Pentru reprezentanţii sistemului judiciar, dosarul Colectiv este nimic mai mult decât un caz complicat, cu înrâuriri incomode, a cărui componentă politică jenează şi influenţează deopotrivă. Pentru noi, însă, este tragedia care ne-a distrus vieţile, oroarea care ne-a răpit persoanele iubite de lângă noi şi supliciul care ne-a mutilat trupurile şi sufletele dincolo de recunoaştere, transformându-ne în veşnici pacienţi. Pentru părinţi, este groaza indescriptibilă care i-a făcut orfani de copii şi i-a aruncat într-un doliu perpetuu, imposibil de depăşit”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii afirmă că an de an şi-au pus nădejdea în Justiţie

„O rezolvare cinstită a cazului, ne-am spus în toată această vreme, ne-ar reda încrederea în România şi ar face ca moartea celor dragi să reprezinte mai mult decât 65 de răni nevindecate, arse pe trupul înţesat de tragedii al acestei ţări. Ne-am agăţat, unii cu disperare, de speranţa că dreptatea va triumfa şi astfel ne va elibera de o parte din suferinţa, disperarea şi ura pe care le simţim, ajutându-ne să aruncăm, în sfârşit, un pic de ţărână peste mormintele celor pierduţi şi să ne continuăm, atât cât este omeneşte posibil, vieţile”, se mai arată în document.

Potrivit scrisorii, după cinci ani şi jumătate de chinuri felurite, victimele au aflat că se ia în mod serios în considerare schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor inculpaţilor, lucru care, dacă s-ar înfăptui, ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină şi la ducerea în derizoriu a pedepselor.

Semnatarii scrisorii citează un fragment din actul de încheiere a termenului din data de 14 aprilie 2021:

„În continuare, Curtea învederează reprezentanţilor Ministerului Public şi tuturor părţilor faptul că la termenul următor vor fi puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:

Pentru inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Radu Antonina şi Matei George Petrică, va fi pusă în discuţie înlăturarea art. 309 C.pen., respectiv consecinţele deosebit de grave.

De asemenea, pentru inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa şi Moţoc Sandra Ramona, va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone şi Iofciu Aurelia să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.

În ceea ce priveşte înlăturarea art. 309 C.pen., Curtea pune în vedere că dezbaterile de la termenul următor să vizeze şi împrejurarea, dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane, sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată.

Pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de art. 275 alin.1 C.pen., pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.”
Semnatarii scrisorii deschise afirmă că au luat la cunoştinţă ”cu deznădejde şi tristeţe aceste evoluţii noi în cazul „Colectiv” şi am decis să vi le împărtăşim pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la repercusiunile deosebit de grave pe care le-ar putea avea adoptarea schimbărilor de încadrare juridică, propuse spre discuţie de către Curte”.

”În această situaţie, inculpaţii s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România, arătând că nici în cazuri tragice în care vinovăţia este evidentă, precum Colectiv, judecata nu pare să se facă pe măsura severităţii infracţiunii, ci pe baza împingerii la extrem a legislaţiei, cu scopul de a menaja, probabil, inculpaţii şi nicidecum de a face dreptate. O asemenea decizie de schimbare a încadrării juridice a faptelor inculpaţilor întru reducerea pedepselor acestora, nu ne-ar afecta doar pe noi, în calitate de părţi în acest proces, ci s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiţie din România. Ar semnala că, indiferent cât de grave sunt faptele şi urmările acestora, pedeapsa, în loc să fie exemplară şi să descurajeze încălcarea legii, este doar o formalitate”, se mai arată în document.

Supravieţuitorii din Colectiv cer opiniei publice vigilenţă cu privire la desfăşurarea cazului.


Scrisoarea este semnată de Adrian Albu, Adina Apostol, Mihai Anghel, Laura Belu, Ioan Brînduşan, Raluca Alexandra Chiţigă, Silviu Ciocanelli, Cristina Cotuţiu, Matei Cristian,
Marius Fratoaica, Alexandra Furnea, Miluţă Flueraş, Andrei Găluţ, Ruxandra Geambaşu, Cătălin Grădinariu, Mihai Grecea, Ioana Ruxandra Grigore, Hani Haifawi, Narcis Hogea, Mihaela Iancu, Eugen Iancu, Cătălin Ilniţch, Laurenţiu Istrate, Sorin Lazăr, Flavia Lupu, Viorica Maftei, Cornel Maftei, Viorel Maftei, Cezar Marin, Andrada Mihăilescu, Maria Mitroi, Bogdan Moleşag, Ancuţa Morăraşu, Georgiana Niţu, Ioana Olteţeanu, Mariana Oprea, Alin Pandaru, Alexandru Penescu, Christian Alban Popescu, Gabriel Popescu, Liviu Popescu, Adrian Popovici, Pavlos Popovici, Cristian Răducanu, Valentina Nicoleta Şerban, Alexandru Şerban, Gabriel Ştefan, Liliana Ştefan, Cristina Tarţău, Alice Tiaru, Doina Toader, Vasile Toader, George Toader, Monica Ţelea, Ionuţ Tudor, Gabriela Ursu, Elena Vieru, Mariana Voiculescu şi Marian Voiculescu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te