Vâlcov scapă definitiv de dosarul publicării protocolului secret SRI-Parchet

DE Adelina Sahlean | 21.07.2020 - 14:05
Foto: The Romanian Journal

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, confirmarea deciziei de renunţare la urmărire penală (RUP) faţă de fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov. Decizia instanţei este definitivă.

SHARE

Pe 23 august 2018, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat în decembrie 2016 între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI). Documentul era clasificat, așa că SRI a sesizat DIICOT pe 28 august 2018. Pe 18 iunie 2019, procurorii DIICOT l-au plasat sub control judiciar pe Vâlcov, care nu avea voie să părăsească Slatina. Măsura a fost revocată însă de instanță.

Tot anul trecut, pe 15 mai, procurorul Sorin Iașinovschi de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a clasat dosarul în cazul Adinei Florea, procuroarea care a câștigat concursul pentru șefia secției și cea care instrumenteaza ”dosarele” Laurei Codruța Kovesi. Adina Florea era vizată pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost clasat în baza articolului 16 litera a din Codul de procedură penală, adică „fapta nu există”.

În august 2018, Parchetul general (PG), Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), a deschis un dosar pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Vâlcov. Parchetul general avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate. Procurorii PG au descoperit că o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa a făcut o copie a protocolului secret, în mai anul trecut.

La audieri, Nicoleta Ichim a declarat că Adina Florea i-a cerut să facă o copie xerox după protocolul SRI-Parchet din 2016, pe care i-a dat-o procuroarei. Supusă detectorului de minciuni, grefiera a trecut testul. Pentru că a recunoscut și a colaborat cu anchetatorii, Parchetul general a dispus renunțarea la urmărirea penală (RUP) a grefierei, decizie confirmată de instanță, potrivit G4media.

În momentul în care Parchetul General a dispus RUP față de grefiera care i-ar fi dat protocolul Adinei Florea, a dispus și declinarea dosarului privindu-i pe Vâlcov și Adina Florea către DIICOT. Motivul declinării a fost faptul că Darius Vâlcov şi Adina Florea ar fi comis o infracţiune de divulgare a informaţiilor secrete de stat (care presupune intenţie), nu neglijenţă în păstrarea informaţiilor secret de stat.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.