Conform site-ului de investigații reporteris.ro, Fenechiu a depus recent, la Tribunalul Iași, o acțiune în care a chemat la bară firma Profile Business Consulting SRL. Mult timp, aceasta a fost controlată chiar de el, prin intermediul Alinei Simona Hăilă, o persoană foarte apropiată de fostul liberal. Atât de apropiată încât, în 2012-2014, atunci când a promis firmei Siveco că îi va intermedia obținerea de contracte de la Ministerul Justiției, a indicat ca mita de aproape 4 milioane de lei să-i fie remisă în conturile Profile Business Consulting, sub formă de contracte fictive încheiate între cele două părți. Suma reprezenta 15% din valoarea contractelor trucate din bani publici.
Intermediarul a recunoscut
DNA a aflat povestea și l-a trimis în judecată pe Fenechiu în 2016, atunci când acesta ispășea pedeapsa de 5 ani de închisoare din faimosul Dosar Transformatorul unde fusese găsit vinovat pentru abuz în serviciu. Fenechiu a recunoscut totul și a primit 3 ani și 10 luni de pușcărie pentru trafic de influență, în formă continuată și spălare a banilor.
Audiată și ea în acest dosar întocmit de DNA Ploiești, Hăilă a declarat că "Serviciile respective erau prestate în realitate tot de angajații Siveco, nu de către firma mea. Ei plăteau la mine ceea ce de fapt tot ei făceau. Între 2009-2015 m-am deplasat periodic la sediul Siveco România din București, situat în zona Aeroportului Otopeni, unde aveam întâlniri cu Aurora Crusti (șefă la Siveco - n.r.). Consider că Relu Fenechiu a avut un cuvânt de spus în determinarea reprezentanților Siveco să facă respectivele plăți, deși firma mea nu presta nici un serviciu în beneficiul acestora."
Ea a adăugat că "În ceea ce privește banii încasați de la Siveco, trebuia să îi remit lui Relu Fenechiu sumele încasate, înțelegere ce a intervenit între mine și el după întocmirea contractului cadru, respectiv în 2011 sau 2012. Deși a fost această înțelegere, nu i-am dat banii niciodată."
Fenechiu: "Sunt un om liber"
Fenechiu a ieșit din pușcărie în august 2017, dar între cele două părți lucrurile s-au schimbat: a notificat firma să-i dea banii, dar n-a primit răspuns, așa că s-a adresat judecătorilor. Contactat de reporteris.ro, el a spus: "Nu mai ofer declarații de multă vreme. Este dreptul dumneavoastră să studiați acest dosar. Citiți acolo cu atenție. Sunt un om liber. La revedere."
Totul a fost anulat pentru că nu l-au citat corect
Procesul intentat de Fenechiu reprezintă o adevărată sfidare pentru sistemul statului român de recuperare al prejudiciilor.
În cele două dosare în care a fost condamnat definitiv, în 2014 și 2016, Fenechiu trebuia să achite prejudicii de 5,6 milioane de lei în Dosarul Transformatorul (împreună cu alți condamnați, printre care fratele său – cei mai mulți au averi modice), respectiv 4 milioane de lei în Dosarul Siveco. În acest sens au fost puse sechestre pe bunurile sale mobile (un BMW) și imobile (două vile și două terenuri).
Până în acest moment, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a reușit să recupereze nici un leu. Unul dintre motive este cel puțin ciudat: defectuoasa reprezentare în fața instanțelor (unde Fenechiu a contestat tot ce a putut) a executorilor judecătorești sau ANAF (exemplu: într-un dosar în care a contestat modalitatea de recuperare a banilor Siveco, executarea a fost anulată de judecători pentru că fostul liberal nu fusese informat de procedură prin Poștă).
DNA a confiscat aer
Așa s-au scurs aproape 5 ani de la primele demersuri ale ANAF, toate rămase fără beneficiu la buget, în ciuda sentințelor definitive care îl obligau pe Fenechiu să achite prejudiciile.
Astfel, partea din comunicatul DNA în care se preciza că Fenechiu recunoștea luarea mitei - "De asemenea, procurorii anticorupție au stabilit prin acordul încheiat cu inculpatul și măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 euro (la data punerii în executare a hotărârii judecătorești)." – reprezintă o caricatură.
În plus, pierderea celor 4 milioane de lei – în cazul în care Fenechiu îi va obține de la instanță – ar submina aproape total recuperarea întregului prejudiciu de aproape 10 milioane de lei, deoarece valoarea totală a bunurilor sechestrate la Fenechiu nu depășește 2,5-3,5 milioane de lei.
Or poate că Fenechiu este generos și face treaba ANAF și a judecătorilor care ar fi trebuit să ia banii de la Profile Business Consulting: îi va lua el și, conștiincios, îi va depune la buget.