Tudorel Toader vrea să ia de la MAE agenții guvernamentali pe lângă CEDO și CJUE

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.12.2018 - 16:56
Tudorel Toader vrea să aibă control pe oamenii României la CEDO și CJUE/FOTO: Facebook.com

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut primele demersuri pentru a-și subordona instituțiile Agentului Guvernamental pentru CEDO și pentru CJUE, instituții aflate în prezent în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

SHARE

Procedurile au fost inițiate chiar de către ministrul Toader, care s-a prezentat în fața ministrul Teodor Meleșcanu cu o adresă oficială din partea Ministerului Justiției.  

Surse din Ministerul de Externe au precizat pentru Newsweek România că ministrul Tudorel Toader a venit cu adresa MJ nr. 71044 din data de 28.11.2018, referitoare la două proiecte legislative. 

"Primul proiect legislativ se referă la modificarea Ordonanței de Guvern 94/1999. 

Celălalt este pentru modificare Ordonanței de Guvern 11/2017", au spus sursele noastre. 

Prima ordonanță se referă la Agentul guvernamental la CEDO iar cealaltă reglementează statutul Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). 

Conform Ordonanței din 2017, Ministerul Afacerilor Externe exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de Agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, precum și pentru Curtea de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb.

Toader, atac la agentul guvernamental

La finalul lunii octombrie, ministrul Tudorel Toader a lansat un atac direct la agenții guvernamentali ai României. Adică la Catrinel Brumar – agent guvernamental pentru CEDO - și Radu Canțăr – agent guvernamental pentru CJUE. 

"Agentul guvernamental la CEDO şi la Curtea de Justiţie nu e calificat să ne reprezinte", a sous, ușor incoerent, Tudorel Toader, fără a preciza, de fapt, care dintre cei doi este cel faţă de care are nemulţumiri.

Ulterior, ministru Tudorel Toader a anunțat că are în lucru un proiect de lege pentru ca agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului să treacă de la Ministerul de Externe la Justiție.

"Este un proiect de lege la Ministerul Justiției ca agentul guvernamental pentru CEDO să fie preluat de la Externe la ministerul Justiției. 

Întrebarea va fi <de ce?>. Că vrea ministrul justiției să aibă mai multă putere? Nu! 

Pentru că, până în 2003, a fost la Ministerul Justiției, este jurisdicțională, nu are rol de reprezentare externă, vom vedea ce va fi", a spus Tudorel Toader, citat de mediafax.ro. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -