Tudorel Toader nu i se adresează direct liderului PSD, lăsând loc speculațiilor. Mesajul ministrului Justiției vine însă a doua zi după ce Liviu Dragnea și-a exprimat supărarea pentru faptul că guvernul amână ordonanța de urgență care ar trebui să îl salveze pe președintele social democrat de problemele sale penale.
Citește și Dragnea se grăbește: vrea ca Dăncilă și Toader să înceteze cu discuțiile despre OUG
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat vineri un atac la adresa premierului Viorica Dăncilă și a ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe fondul nemulțumirilor față de refuzul Guvernului de a adopta ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale.
„În ceea ce priveşte ordonanţa, eu vă spun sincer că în ziua de miercuri m-am amuzat: vedeam, aşa, un fel de teatru cam ieftin. Îi vedeam pe unii de la Bruxelles care ţipau şi care urlau şi care ameninţau. (…) Pentru ce era acest teatru? Domnul Toader să înţeleagă că nu mai poate continua aşa, trebuie să înceteze cu această atitudine.
Mulţi colegi îmi spun că de fapt toată intenţia dumnealui a fost din ianuarie să ridice aceste subiecte în dezbatere şi ca să discutăm trei luni de zile nu de ce avem de făcut în România reală – nu în România imaginară – şi a tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă care de fapt nu s-au dat şi despre care nu are intenţia să le dea vreodată”, a declarat Dragnea la Călărași.
Întrebat ce se va întâmpla cu Tudorel Toader, liderul PSD a răspuns: „Trebuie să decidă Viorica Dăncilă dacă vrea să-l mențină sau nu”.
Când jurnaliștii i-au atras atenția că a fost acuzat că face presiuni pe Viorica Dăncilă și pe Tudorel Toader pentru a adopta ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale, Dragnea a spus: „Este o percepție proastă, greșită sau mincinoasă. L-am întrebat chiar marți pe Tudorel Toader: Domnule ministru, am făcut vreodată presiuni asupra dumneavoastră? Nu! Fac acum presiuni? Nu!”
Miercuri, mai multe informații au arătat că Guvernul vrea să dea o ordonanță de urgență pe justiție care l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de problemele penale.
Actul nu a mai fost emis, după un val de proteste ale liderilor europeni.
Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României”, arată comunicatul publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Franței, cele 12 state aliate sunt Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia.
„Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției.
Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an”, se arată în document.