Tudorel Toader despre procurorul general Augustin Lazăr: S-a îndepărtat de la rolul constituțional

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.08.2018 - 12:12
Foto Inquam Photos

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a justificat luni declanșarea procedurii de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr, acesta fiind primul pas spre revocarea sa din funcție. Toader consideră că Lazăr s-a îndepărtat de la rolul constituțional de garantare a drepturilor.

SHARE

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici din circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului, şi probabil aţi observat şi dumneavoastră, cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea ministerului s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Criteriile sunt cele din lege. Voi face evaluarea. În maximum 30 de zile voi prezenta public rezultatele. Eu nu aş spune acum că vor fi negative sau pozitive. Ca şi în precedent, voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, citat de News.ro.
Ministrul Justiţiei a precizat, comentând tema protocoalelor încheiate de Ministerul Public cu SRI, că le consideră „nefireşti”. „Respectivele protocoale sunt absolut nefireşti. Avem Constituţie, avem legi suficient de clare de natură să interpretăm. Nu ministrul Justiţiei stabileşte legalitatea sau ilegalitatea unui act”, a mai spus Ministrul Justiţiei.

Citește și: Tudorel Toader începe evaluarea procurorului General, Augustin Lazăr. Dragnea a cerut un control


Augustin Lazăr a avut duminică o reacție dură, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că declanşează procedura de evaluare a activităţii sale manageriale. „Cineva are o nevoie imperioasă de a produce un carambol judiciar şi de a subordona Ministerul Public”, declară la Radio France International Augustin Lazăr. În urma unei evaluări similare, Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA.
Augustin Lazăr precizează că anunţul lui Tudorel Toader contrazice evoluţiile din ultima vreme: „Desigur că a fost un anunţ brusc, un anunţ care părea să fie oarecum împotriva cursului unei relaţii de comunicare, pe care ministrul Justiţiei dorea să o dezvolte cu noi şi aveam impresia că în urma revocării procurorului-şef DNA, domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armonioasă cu Ministerul Public (…). Brusc, au apărut nişte nevoi ale cuiva, ale unor persoane, care am înţeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această temă falsă, brusc, tema pretinsei descoperiri recente, de cineva care este chemat să răspundă penal, a unor protocoale ale Ministerului Public cu Serviciul Român de Informaţii”.
Potrivit RFI, procurorul general spune că „cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar, nevoia imperioasă este clară, de a subordona justiţia independentă, care se dovedeşte a fi imparţială în ceea ce face în aceste momente, de a subordona Ministerul Public, care se dovedeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum”.

Citește și: Încă un candidat înscris în cursa pentru șefia DNA

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te