Sindicatele penitenciarelor: Tudorel Toader l-a împuternicit ilegal pe şeful ANP

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.08.2018 - 14:36
Foto Inquam Photos/George Călin

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) reacţionează la ceea ce numeşte "o nouă încercare de dezinformare" din partea ministrului Tudorel Toader, precizând că tema duratei mandatului directorilor de penitenciare este una falsă.

SHARE

Potrivit federației, tema duratei mandatului directorilor de penitenciare ascunde politizarea prin împuterniciri repetate şi, deseori, ilegale a şefilor penitenciarelor. Sindicaliştii spun că legea permite maximum două împuterniciri pentru directorul ANP, Marian Dobrică, iar ministrul a semnat ilegal încă una.

Sindicatul susţine că ministrul Justiţiei "dezinformează grosolan" opinia publică, realitatea fiind că, de când acesta este în funcţie, a blocat concursurile pentru ocuparea posturilor de director de penitenciare după ce le-a anuţat pe site-ul instituţiei, împuternicind, în schimb, într-un mod lipsit de transparenţă, în funcţii de conducere, ofiţeri pe care să-i poată controla discreţionar la fiecare şase luni.

"Tudorel Toader l-a împuternicit ilegal pentru cel ce-al 3-lea mandat în funcţia de director general al ANP pe comisarul şef Marian Dobrică, deşi în urmă cu doar câteva luni se pronunţase n sensul încetării unor astfel de practici ca fiind ilegale, iar directorul general anunţase în Consiliul de conducere al ANP măsuri în acelaşi sens, după discutarea în prealabil a aspectelor tehnice şi a alternativelor cu ministrul", susţin reprezentanţii FSANP.

Ei spun că au depus o acţiune în instanţă pentru suspendarea şi anularea Ordinului ministrului justiţei 1543/2018 care "acordă în mod ilegal" cea de a treia împutenicire, contrar prevederilor legii şi că a sesizat organele de urmărire penală referitor la infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale, având în vedere că Marian Dobrică îndeplineşte acte legate de o calitate pe care în drept nu o poate avea, potrivit News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că funcţiile de directori ai penitenciarelor sunt ocupate interimar pentru că se aşteaptă schimbarea legii, astfel încât mandatul unui director din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) să fie limitat, ci nu pe perioadă nedeterminată, el spunând că proiectul privind statutul personalului din penitenciare a fost finalizat, se află în Parlament şi a cerut să fie dezbătut în procedură de urgenţă. Toader a afirmat că imediat după adoptarea proiectului vor fi scoase la concurs posturile de conducere din ANP.

"În momentul în care eu am venit ministru al Justiţiei am constatat că statutul funcţionarilor cu statut special din penitenciare prevede următorul lucru: concursul pentru ocuparea funcţiei de director de penitenciar se organizează pe perioadă nedeterminată. Adică cineva ocupă funcţia de director până iese la pensie. Or în România regula este a mandatului determinat. Cel mai mare mandat îl au judecătorii de la Curtea Constituţională, consilierii de la Curtea de Conturi care au nouă ani, după care vin mandate de cinci ani, patru ani, trei ani, dar niciun demnitar al statului nu are mandat pe perioadă nedeterminată. Mie mi se pare normal ca periodic, la patru ani de zile, să fie această scoatere la concurs a posturilor pentru ca acela care este în funcţie să poată ocupa din nou încă un mandat, dar să dăm şanse şi altora care-şi doresc această funcţie”, a spus Tudorel Toader.

În acest context, ministrul Justiţiei a afirmat că a grăbit adoptarea statutului angajaţilor din penitenciare, care se vor numi "poliţişti de penitenciar” şi că a cerut Parlamentului adoptarea în procedură de urgenţă, iar imediat după ce statutul va fi adoptat funcţiile de conducere din sistem vor fi scoase la concurs.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.