Citește și: Festivalul Untold a adus peste 60 de milioane de euro în Cluj. Au fost prezenți 270 de mii de oameni
Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis prin rechizitoriul din ziua de miercuri procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de şase persoane (cinci în stare de arest preventiv şi unul sub control judiciar - trei cetăţeni români, doi cetăţeni moldoveni şi un cetăţean cu dublă cetăţenie, româno - moldoveană), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, concurenţă neloială, producerea de produse accizabile şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile.
Citește și: 300 de milioane € disponibile de la 1 septembrie pentru investiții. Se acordă punctaj suplimentar
Procurorii notează în rechizitoriu că, în luna septembrie 2021, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat transfrontalier constituit din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal, a unor ţigarete contrafăcute prin punerea în funcţiune a unor fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete, precum şi a gestionării proceselor subsumate fabricaţiei ilegale de ţigarete, respectiv achiziţia/transportul/fabricaţia/ punerea la dispoziţie de materii prime şi echipamente/utilaje utilizate în procesul de fabricare clandestină a ţigaretelor, care erau ulterior comercializate pe teritoriul Uniunii Europene.
În cursul lunii iulie 2021, spun anchetatorii, membrii grupului au achiziţionat o fabrică de ţigarete pe care au instalat-o şi au pus-o în funcţiune în luna decembrie a aceluiaşi an într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată pe raza localităţii Humuleşti, judeţul Neamţ.
"În vederea realizării scopului grupului infracţional, aceştia au achiziţionat cantitatea de circa 20.000 de kilograme de tutun mărunţit, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foiţe din folie de plastic/hârtie şi filtre cu intenţia de a fabrica 1.000.000 pachete de ţigarete, fără a deţine autorizaţie în acest sens. Aceste pachete de ţigarete au o valoare de piaţă de 2.000.000 de euro", se precizează în comunicat.
DIICOT arată că, pentru a asigura conspirativitatea locaţiei în care era amplasată fabrica, aceasta ar fi fost supravegheată în permanenţă de membrii grupului infracţional organizat şi, pentru ca aceasta să nu poată fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcţionează pe principiul termoviziunii, aceştia ar fi placat clădirea cu polistiren. În plus, fabrica ar fi fost racordată ilegal la sistemul de distribuţiei a energiei electrice pentru a evita descoperirea linia de producţie din cauza consum ridicat de energie.
În această modalitate, afirmă sursa citată, în perioada ianuarie - 5 aprilie, grupul infracţional organizat ar fi produs în mod ilegal cantitatea de 1.907.944 ţigarete utilizând o marcă protejată în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari.
Prejudiciul adus bugetului de stat este de 3.903.974 lei, sumă cu care Direcţia Regională Vamală Iaşi s-a constituit parte civilă.
Procurorii menţionează că prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de ţigarete, cantităţilor de tutun, bunurilor folosite la fabricarea ţigaretelor şi bunurilor folosite la transportul ţigaretelor (linie de ambalare şi împachetare ţigarete, linie de fabricare a ţigaretelor, linie de uscare tutun, linie de mărunţit tutun, 3 autovehicule, 3.865,60 kilograme de tutun, întregii cantităţi de ţigarete produse, etc.).
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Neamţ, scrie Agerpres.