300 de milioane € disponibile de la 1 septembrie pentru investiții. Se acordă punctaj suplimentar

DE Bianca Iosef | 12.08.2022 - 15:47
300 de milioane de euro-  Foto: PEXELS PHOTOS/Pixabay
300 de milioane de euro- Foto: PEXELS PHOTOS/Pixabay

Ministerul Economiei a lansat spre consultare publică Ghidul Solicitantului pentru schema de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare, 300 de milioane de euro putând fi accesate de la 1 septembrie, pentru următorii doi ani.

SHARE

Firmele care contribuie la reducerea dependenţei de import vor avea prioritate conform grilei de punctaj.

Citește și: Cum va fi vremea în prima lună de toamnă. Luna Septembrie vine cu temperaturi ridicate

“Pentru prima dată în 30 de ani, Ministerul Economiei dedică o schemă de ajutor de stat industriei prelucrătoare. 300 de milioane de euro pot fi accesate de la 1 septembrie 2022, pentru următorii doi ani, de firmele care vor îndeplini criteriile de eligibilitate publicate astăzi pe site-ul ministerului”, a spus ministrul economiei Florin Spătaru.

Citește și: Mesajul Premierului Ciucă de Ziua Internaţională a Tineretului: „să ne solidarizăm eforturile”

Ghidul cuprinde informaţii privind modul de completare a documentelor care urmează a fi depuse de către potenţiali solicitanţi, în temeiul schemei de ajutor de stat, precum şi toate condiţiile care trebuie îndeplinite în vederea emiterii acordului de finanţare.

“Firmele româneşti beneficiază de punctaj suplimentar la accesarea fondurilor puse la dispoziţie prin schema de ajutor de stat de la Ministerul Economiei. În plus, firmele care contribuie la reducerea dependenţei de import vor avea prioritate conform grilei de punctaj. Acest demers încurajează realizarea unui lanţ valoric esenţial în dezvoltarea economiei naţionale. Cele 300 de milioane de euro pe care le-am prevăzut sunt un sprijin de la bugetul de stat, de aceea consider că este important să creăm oportunitatea accesării acestor fonduri îndeosebi de către beneficiari români.  De asemenea, companiile care vor realiza investiţii în zonele defavorizate sau depopulate de pe teritoriul ţării noastre obţin punctaj mai mare, la fel şi cele care angajează peste 100 de persoane”, a mai declarat ministrul Spătaru.

Firmele care pot depune proiecte pentru obţinerea de fonduri trebuie să nu înregistreaze restanţe la bugetul general consolidat, să nu se afle în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment sau alte proceduri de reorganizare judiciară sau să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.

Întreprinderile care îşi doresc să acceseze fondurile puse la dispoziţie prin schema de ajutor de stat de către Ministerul Economiei trebuie să asigure un plan de investiţii de minimum 3 milioane euro şi o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile. De asemenea, firmele candidate trebuie să declare un capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei şi capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat. Printre condiţiile de eligibilitate fac parte şi investiţii verzi de minimum 10% din valoarea proiectului, scrie News.ro. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te