În dosarul „Transformatorul”, Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de detenţie, în ianuarie 2014, pentru că a vândut transformatoare vechi la preţ de noi către Electrica Moldova.
În acest caz, Fenechiu are de returnat peste 1,1 milioane de euro. În dosarul „Siveco”, Fenechiu a fost condamnat la3 ani şi 10 luni, în ianuarie 2017. În acest caz, Fenechiu a dat doar 900 de euro din mita de 900.000 de euro pe care a recunoscut că a primit-o, potrivit G4Media.
Cu totul, a făcut doar trei ani și jumătate de închisoare și a dat înapoi un mărunțiș.
Prejudiciul, blocat în proces de partaj
Recuperarea sumei de 1,1 milioane de euro reprezentând prejudiciul din dosarul „Transformatorul” este blocată de procesul de partaj cu soția sa, Mariana.
În al doilea dosar, „Siveco”, suma de 900.000 de euro trebuie recuperată de Fisc. Potrivit ANAF, toate bunurile lui Fenechiu sunt indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul „Transformatorul”.
Citește și
Firma familiei lui Relu Fenechiu vrea să proiecteze spitalul regional de la Iași
Clotilde Armand: Plăți ilegale de zeci de milioane de lei către Romprest - raport ANRSC
În dosarul „Siveco”, i s-a pus sechestru lui Fenechiu tot pe bunurile personale, adică pe averea indisponibilizată în dosarul „Transformatorul” cu ipotecă de rang I. Prin urmare, Fiscul are acum ipotecă de rang II.
Așa s-a ajuns la situația în care că executorul judecătoresc al celor de la Sierra Quadrant este blocat de partaj în dosarul „Transformatorul”, iar Fiscul e blocat de executor în dosarul „Siveco”.
În acest timp, firma soției lui Fenechiu, Mariana, oferă consultanță de peste 700.000 de euro primăriilor din țară în cadrul unor programe cu finanțări europene nerambursabile demarate de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, „discipolul” lui Relu Fenechiu.