Prin proiectul de lege respectiv se propune restrângerea inviolabilității deputaților în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, al traficului de influență, al excesului sau abuzului de putere, al îmbogățirii ilicite și spălării banilor.
Astfel, în aceste cazuri, reținerea, arestarea, percheziționarea deputaților sau transmiterea dosarului în judecată va putea fi făcută fără încuviințarea Parlamentului.
Citește și: Semn de capitulare? Patrușev, succesorul lui Putin, ofertă de pace pentru „stabilitate economică”
„Limitarea inviolabilității deputatului este necesară pentru fortificarea încrederii societății în reprezentanții poporului, în contextul creșterii nivelului de corupție. Societatea este îndreptățită să instituie mecanisme constituționale eficiente în cazul în care are suspiciuni că parlamentarii se folosesc de imunitate în alte scopuri decât cele permise de Constituția Republicii Moldova. Corupția subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcarea drepturilor omului, subminează economia și erodează calitatea vieții. Prin urmare, lupta împotriva corupției este o parte integrantă a asigurării respectării statului de drept”, se arată în aviz.
Proiectul de lege a fost avizat anterior și de Curtea Constituțională, scrie jurnal.md.