Orban: PNL susţine proiectul privind desfiinţarea SIIJ în forma adoptată de Guvern

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.07.2021 - 18:57
Orban: PNL susţine proiectul privind desfiinţarea SIIJ în forma adoptată de Guvern. / Foto: digi24.ro

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că PNL susţine proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale în forma adoptată de Guvern.

SHARE

"Punctul meu de vedere legat de Secţia specială este foarte clar. PNL susţine desfiinţarea Secţiei speciale şi după poziţia exprimată de Comisia de la Veneţia în forma care a fost adoptată în Guvern", a spus Orban, la Parlament.

Preşedintele PNL a făcut aceste declaraţii după şedinţa coaliţiei. Premierul Florin Cîţu nu a participat la această şedinţă. 

Citește și: Ministrul Justiției: Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin la capitolul Justiţie

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a afirmat că, la capitolul Justiţie, PNL și USR PLUS au aceeași opinie, însă UDMR nu.

„Mi se pare total inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare, încearcă varianta de a păcăli cumva electoratul în sensul în care ne facem că desfiinţăm SIIJ dar îl refacem în cadrul unei secţii din Parchetul General. Nu ne putem face că respectăm programul de guvernare", a susţinut Stelian Ion.

Citește și: Mugur Isărescu, impresionat de Viorica Dăncilă: Lucrează de la birou şi este foarte disciplinată

Kelemen Hunor: Nu există niciun blocaj în coaliţie, susţinem desfiinţarea SIIJ

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a afirmat miercuri că nu există niciun blocaj în cadrul coaliţiei de guvernare pe tema desfiinţării SIIJ şi a adăugat că aşteaptă să fie convocat Senatul în sesiune extraordinară pe această temă, legea fiind pe ordinea de zi.

"Eu nu văd niciun blocaj. (...) Avem un singur vot şi eu vorbesc despre un amendament care spune că magistraţii vor fi anchetaţi de o secţie existentă, nu se desfiinţează nimic, nu se înfiinţează nimic, este o secţie existentă în cadrul Parchetului General - secţia de urmărire penală şi criminalistică, propunerea noastră este să nu repetăm greşelile trecutului, să nu facem o altă greşeală, o altă secţie, magistraţii să fie anchetaţi de această secţie. (...) Sigur, în Comisia juridică se poate trece acest amendament sau nu. În cazul în care trece de Comisia juridică, se supune votului plenului Senatului. Dacă pică, noi vom susţine varianta Guvernului. Dacă trece, atunci se va face sigur o altă procedură, fiindcă vorbim de o problemă de bicameralism (...) În rest, nu există niciun blocaj, suntem pentru desfiinţarea SIIJ-ului şi am cerut să fie convocat Senatul cât mai repede. (...) Eu nu am nicio dispută, nici cu ministrul Justiţiei, nici cu altcineva, eu săptămâna viitoare aş vrea să desfiinţăm secţia", a precizat Kelemen Hunor, după ce a participat la o şedinţă a coaliţie de guvernare.

Liderul UDMR a amintit că susţine amendamentul depus de grupul parlamentar al Uniunii.

"Cine doreşte, votează, cine doreşte, nu votează. Nu există nicio fractură în coaliţie, suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ. Nu a fost supus la vot acest amendament. (...) Colaborăm bine cu ministrul Justiţiei, înţeleg poziţia lui, nu este singur în coaliţie şi nu are singur posiblitatea de a decide despre lucruri importante", a adăugat Kelemen Hunor.

El a precizat că are încredere în toate instituţiile statului, dincolo de faptul că România are trei structuri paralele - Ministerul Public, DNA şi DIICOT.

"În niciun alt stat european nu există aşa ceva. (...) În acest moment, argumentul nostru este să nu ne întoarcem în trecut, când s-au întâmplat lucruri groaznice. (...) Trecutul ne defineşte pe toţi şi încercăm să găsim soluţii mai bune decât am avut în trecut. Din punctul nostru de vedere, este o soluţie corectă şi din toate punctele de vedere mult mai bună ca magistraţii să fie anchetaţi de o structură a procuraturii generale", a motivat liderul UDMR.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.