Noul șef al DIICOT a fost numit prin decret prezidențial

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.07.2018 - 14:13
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a lui Felix Bănilă, pe o perioadă de 3 ani, potrivit Administrației Prezidențiale.

SHARE

Felix Bănilă a fost avizat de secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Procurorul a fost propunerea ministrului Justiției pentru conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). 

„Are un proiect managerial consistent, bine structurat, care face o radiografie a DIICOT, cu bune și cu rele. A arătat nevoia de perfecționare continuă”, și-a lăudat Tudorel Toader propunerea, în iunie.

Ministrul Justiției s-a luat apoi de procurorii de la Parchetul Judecătoriei Brașov, care și-au arătat nemulțumirea față de modificările la Legile Justiției și la o decizie a CCR. Ba chiar i-a amenințat cu audierea la CSM.”O să vă invit să avem o întâlnire cu procurorii de la Judecătoria Brașov”, le-a spus Tudorel Toader membrilor CSM. Apoi a început audierea lui Felix Bănilă.

Acesta a spus că-l recomandă „cei 22 de ani de activitate, experiența profesională” și crede că are “toate calitățile necesare ocupării acestei funcții".

A fost întrebat despre modul în care se reflectă în activitatea DIICOT rapoartele Greta - Grupul de experți al Comisiei Europene pentru măsuri împotriva traficului de persoane și Moneyval - Comitetul de experți privind evaluarea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. „Nu-mi sunt foarte bine cunoscute. Recunosc asta. Este o vulnerabilitate a mea”, a răspuns Bănilă. Procurorul nu a putut da nici exemple de spețe de impact făcute de DIICOT, în baza cărora România a fost condamnată la CEDO.

A spus că nu a avut nicio atribuție în aplicarea protocolului dintre Ministerul Public și SRI. „Nu am ințeles de ce aceste protocoale au fost secretizat. Practic s-a pus pe hârtie o metodă de lucru. Este de bun simț să oferi informații, feed-back, celui care ți-a oferit informațiile. Nu văd de ce a fost secretizat”, a susținut Bănilă.
 Apoi a recunoscut că nu stăpânește vreo limbă străină, dar vrea să studieze engleza. Nici despre cooperarea judiciară nu a știut prea multe, dar a promis că se va informa. Unul dintre membrii CSM a remarcat că printre documentele depuse de Bănilă se află și unul din rechizitoriile semnate de el care ar avea o pagină, fiind vorba despre arderea unei căpițe.
Felix Bănilă (46 de ani) nu a lucrat niciodată la DIICOT. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te