Fiul ministrului Tudorel Toader n-a ratat ocazia de a participa la concursul derulat în perioada iulie - octombrie a.c. de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Dar, surprinzător sau nu, odrasla ministerială a fost respinsă.
A „săltat” cu 22 de sutimi la contestație
La concursul organizat pentru postul din Iași s-au înscris patru candidați. În final, pe primul loc s-a clasat Roxana Adiana Cojocaru, cea care deținea, de anul trecut, un cabinet în comuna Schitu Duca.
Ea a obținut nota finală 9,29, fiind urmată de Andreea Fandache (9,17), Ionuț Alexandru Toader (9,02) și Răzvan Antohie (8,22).
Deși a depus contestație la sfârșitul concursului, moment la care avea nota 8.80, Toader junior nu le-a mai putut ajunge din urmă pe contracandidatele sale și a pierdut ocazia de a avea propriul cabinet în municipiul Iași.
Contestația i-a adus în plus, totuși, 22 de sutimi.
În acest moment, Ionuț Alexandru Toader este titular pe un post din comuna ieșeană Răchiteni, loc de unde este detașat, pe perioadă nedeterminată, în municipiul Iași, la cabinetul notarului Andi Claudiu Cheptine, cel care l-a acceptat în această poziție.
Nu mai fuseseră scoase posturi din 2013
Procedura de scoatere a unui nou post la concurs a fost o premieră în ultimii ani. De ce? Pentru că, din 2013 încoace, nici un ministru al Justiției nu semnase vreun ordin în care să fie scos la concurs un astfel de post în municipiul Iași.
A făcut-o tatăl lui Ionuț Alexandru, ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe 23 mai 2018, prin ordin aprobat la propunerea Uniunii Notarilor.
Șeful Circumscripției Iași al Uniunii este chiar Andi Claudiu Cheptine, colegul de cabinet al lui Toader.
O sursă a Newsweek România a susținut că, înainte de concurs, juniorul ar fi fost deranjat de faptul că ar fi avut concurență din partea Andreei Fandache, colegă cu el în cadrul cabinetului Cheptine și i-ar fi reproșat acest lucru.
Fandache a negat informația.
Ionuț Alexandru Toader nu a răspuns nici la telefon, nici unui mesaj SMS pe aceestă temă.
Citește și DOSAR Tudorel Toader, dom’ profesor de la Bălți
Totul pentru familie
Concursul de mai sus pare că face parte dintr-o serie de măsuri, luate direct sau indirect de Toader, pentru a se ajuta pe sine sau membri ai familiei. Presa locală din Iași și cea națională au scris că, de la momentul în care a fost ales rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, în 2016, și, ulterior, a devenit ministru al Justiției, Toader a participat la adoptarea următoarelor decizii:
1. Fiul cel mic al ministrului, Teodor Andrei, student admis, în 2015, pe locul 351 din 360, la Frecvență Redusă, cu taxă, la aceeași Facultate de Drept, a avansat spectaculos ulterior.
În scurt timp, pe baza notelor obținute, a trecut printre studenții înmatriculați în regim cu taxă, la zi, și, apoi, pe locurile finanţate de la buget, cu bursă.
În anul al III-lea ajunsese pe locul 11 în clasamentul studenților din anul său. ”Teodor vine la cursuri, la seminarii, îşi dă cât de cât interesul. Dar nu se poate spune că excelează. Este un student mediocru şi este clar că notele sale sunt umflate.
Mulţi profesori se tem să nu-l supere pe rectorul Toader şi atunci fiul se alege cu note de 10“, a declarat, la începutul acestui an, pentru „Reporter de Iași", unul dintre colegii de grupă ai lui Teodor Andrei Toader.
2. În luna august a.c., Toader senior a cerut de la Uniunea Notarilor și i s-a aprobat alocarea unui post de notar în virtutea unei legi aprobate anterior de Parlament.
Procedura era valabilă pentru foștii judecători de la Curtea Constituțională, unde Toader a fost membru între 2008 și 2016.
Ordinul prin care s-a pecetluit alocarea trebuia semnat de Ministrul Justiției, Tudorel Toader. Pentru acest lucru, acesta și-a delegat sarcina unui secretar de stat din subordine.
O anchetă pe acest subiect a procurorilor, în urma unei plângeri, s-a terminat rapid prin clasarea dosarului.
Citește și Tudorel și-a pus secretarul de stat să-i suplimenteze un loc de notar