Manevrele Liei Savonea la CSM. Cum încearcă să ascundă averea soțului său

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.10.2019 - 12:21
Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa CSM Lia Savonea nu este interesată de transparența în exercitarea funcției publice, din moment ce a vrut să pună la adăpost averea soțului său de ochii curioșilor, folosindu-se chiar de un demers al CSM de modificare a legii ANI.

SHARE

Jurnaliștii de la Europa Liberă au publicat, joi, un articol în care se arăta că judecătorii cer ca veniturile partenerilor de viață să fie secrete și să nu fie verificate averile soților cu bunuri separate.

Încercarea lui Savonea a fost demascată de colegii săi din CSM, printr-un comunicat de presă.

Ulterior,  CSM a dat publicității un comunicat din care reiese că, de fapt, Lia Savonea a introdus modificarea privind averea soților după ce magistrații de la instanțele din țară au trimis propunerile lor agreate într-un proiect de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI. Proiectul ar fi fost inițiat de judecătoarea Simona Marcu, membru al CSM şi apropiată de Savonea.

„Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanțe şi parchete”, arată CSM într-un comunicat.

Așadar, pentru a-și apăra propriile interese, Lia Savonea a pus într-o lumină nefavorabilă demersul CSM de modificare a legii ANI, inițiat din „nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare”.

Citește și: Savonea vrea să schimbe Legea ANI pentru ea

Ce vrea să ascundă Savonea

Conturile familiei Lia Savoneau au explodat în ultimele patru luni, după ce soțul ei, un avocat care, în ultimii ani, s-a orientat pe afaceri imobiliare, a mai vândut câteva proprietăți valoroase.

Astfel, în declarația de avere din iunie 2019, șefa Consiliului Superior al Magistraturii arată că soțul ei a obținut 53.727 de euro și alți 1.413.470 de lei (peste 300.000 de euro) din vânzarea a cinci case. Lia Savonea declară că, într-un an, veniturile ei de la CSM s-au ridicat la 473.627 de lei, iar de la Curtea de Apel București a mai primit 1.514 de lei (diferențe salariale).

Familia Savonea deține mai multe terenuri, în județele Ilfov și Alba, și două case de locuit, una în comuna Chiajna (Ilfov), iar cealaltă în localitatea Bucerdea (Alba). În privința mașinilor, șefa CSM trece în declarația de avere două autoturisme: un VW Tiguan (din 2013) și un BMW (din 2014).

Cum se iau deciziile în CSM
Deciziile din CSM sunt controlate de mai mulți magistrați al căror lider informal este președintele instituției, Lia Savonea. Din acest grup fac parte judecătorii: Nicoleta Tant (Curtea de Apel Brașov), Evelina Oprina (Tribunalul Ilfov), Gabriela Baltag (Tribunalul Neamț), Mariana Ghenă (Înalta Curte - fost președinte CSM) și Simona Marcu (Înalta Curte - fost președinte CSM), cea care a inițiat demersul de modificare a legii ANI. Iar de curând li s-a alăturat și Corina Corbu, șefa ICCJ.

Citește și: Savonea, acuzată de uzurparea funcției

În general, Savona și gașca sa se impun în ședințe cu ajutorul celor doi membri CSM care provin din societatea civilă: Victor Alistar și Romeo Chelariu.

Din CSM mai fac parte ministrul Justiției, Ana Birchall, care se află într-un conflict deschis cu Lia Savonea, și procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.

Savonea a susținut recent că, pe 26 august, i-a fost adusă la cunoștință declanșarea de către ANI a procedurilor specifice activității de evaluare ca urmare a unei sesizări transmise de o „persoană fizică”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te