Lia Savonea vrea să schimbe Legea ANI pentru ea. Averea fabuloasă pe care vrea să o ascundă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.10.2019 - 15:06
Inquam Photos

Cu aprobarea președintelui Lia Savonea, Consiliul Superior al Magistraturii vrea să restricționeze accesul publicului la declarațiile de avere ale magistraților. Din perspectiva averii fabuloase pe care o deține, ea este principalul beneficiar.

SHARE

CSM a propus ca declarațiile de avere ale magistraților să nu mai fie publicate pe site-ul acestei instituții, ci descentralizat, la nivelul instanțelor și parchetelor. Lia Savonea vrea ca declaraţiile de avere şi de interese să fie depuse doar 3 ani. O altă prevedere controversată priveşte posibilitatea ANI de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării. Magistraţii mai doresc ca venitul soţului sau soţiei celui care depune declaraţia de avere să fie anonimizat, arată Europa Liberă.

Averea soțului a explodat

Aceste prevederi pun la adăpost de ochii lumii câștigurile fabuloase ale Liei Savonea și ale soțului ei.

Conturile familiei Lia Savoneau au explodat în ultimele patru luni, după ce soțul ei, un avocat care, în ultimii ani, s-a orientat pe afaceri imobiliare, a mai vândut câteva proprietăți valoroase.

Astfel, în declarația de avere din iunie 2019, șefa Consiliului Superior al Magistraturii arată că soțul ei a obținut 53.727 de euro și alți 1.413.470 de lei (peste 300.000 de euro) din vânzarea a cinci case. Lia Savonea declară că, într-un an, veniturile ei de la CSM s-au ridicat la 473.627 de lei, iar de la Curtea de Apel București a mai primit 1.514 de lei (diferențe salariale).

Tot în privința bunurilor adunate, valoarea bijuteriilor Liei Savonea a este de 14.000 de euro, fiind vorba despre obiecte cumpărate în perioada 2008 – 2018. Familia Savonea deține mai multe terenuri, în județele Ilfov și Alba, și două case de locuit, una în comuna Chiajna (Ilfov), iar cealaltă în localitatea Bucerdea (Alba).

În privința mașinilor, șefa CSM trece în declarația de avere două autoturisme: un VW Tiguan (din 2013) și un BMW (din 2014).
 

Birchall se opune

Potrivit unui document obținut de Newsweek România, Birchall se opune propunerii CSM ca declarațiile de avere ale magistraților să nu mai fie publicate pe site-ul acestei instituții, ci descentralizat, la nivelul instanțelor și parchetelor. Birchall apreciază că publicarea acestro declarații pe site-ul CSM este un exemplu de bună practică.

Birchall afirmă că poate fi avută în vedere propunerea CSM de anonimizare a datelor de identificare a membrilor de familie. Ministrul Justiției nu este însă de acord cu limitarea perioadei de publicare a declarațiilor de avere, așa cum susține șefa CSM, Lia Savonea. 

Citește și: Birchall se opune secretezării averii magistraților
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te