Șefa CSM, Lia Savonea, acuzată de uzurparea funcției și abuz în serviciu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.10.2019 - 14:01
Inquam Photos / Octav Ganea

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a făcut plângere penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de către membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

SHARE

Este vorba de mai multe infracțiuni. Printre acestea:

1.     „O infracțiune de uzurparea funcției săvârșită de Lia Savonea, Evelina Oprina și Alistar Victor. Cu ocazia desfășurării concursului pentru numirea în funcție a inspectorului șef al Inspecției Judiciare, organizat în perioada 21 decembrie 2018 - 28 martie 2019, la data de 27.03.2019, cei trei, în calitate de președinte al comisiei de concurs și respectiv în calitate de membri ai comisiei de concurs, cu intenție, în scopul favorizării unicului candidat1, au hotărât adăugarea a câte cinci subcriterii pentru fiecare din cele cinci criterii de evaluare stabilite pentru acest concurs.

2.     O infracțiune de abuz în serviciu, săvârșită de numita Lia Savonea.  „Cu ocazia desfășurării concursului pentru numirea în funcție a inspectorului șef al Inspecției Judiciare, Lia Savonea, în calitate de președinte al CSM, cu intenție, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuția de serviciu, prin aceea că a stabilit ordinea de zi a lucrărilor Plenului în care urma să se discute – și în final s-a și hotărât – validarea rezultatelor acestui concurs pentru aceeași zi, la un interval de circa 4 ore, iar nu „cu 3 zile înainte”.

3.     O infracțiune de abuz în serviciu săvârșită de Lia Savonea. Cu ocazia desfășurării concursului pentru numirea în funcție a inspectorului șef al Inspecției JudiciareLia Savonea nu a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu cererea de invalidare a acestui concurs formulată de asociațiile profesionale ale magistraților „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție”.

4.     O infracțiune de abuz în serviciu săvârșită de Lia Savonea cu prilejul votului în plen cu privire la chestiunea validării/invalidării acestui concurs, prin nerespectarea obligației de imparțialitate a judecătorilor membri ai CSM.

5.     O infracțiune de abuz în serviciu săvârșită de Lia Savonea. Ulterior adoptării de către Secția pentru judecători a CSM a Hotărârii privind înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcție, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan,Lia savonea, cu intenție (care rezultă din graba cu care a pus pe ordinea de zi cererea intens mediatizată a doamnei judecător și care exclude culpa prin simplă „uitare”), nu și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute  prin aceea că nu a înaintat Președintelui României propunerea privind eliberarea din funcție a doamnei Dana Cristina Gîrbovan – acțiune care a cauzat vătămarea interesului doamnei Dana Cristina Gîrbovan de a deveni ministru al Justiției, propunerea fiind respinsă pe motiv că avea calitatea de magistrate.

6.     O infracțiune de abuz în serviciu săvârșită de Lia Savonea. La data de 30.05.2019, asumându-și declanșarea procedurii de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin publicarea anunțului privind declanșarea procedurii și a calendarului estimativ, a adus la cunoștință publică faptul că depunerea candidaturilor pentru funcția de președinte al ÎCCJ se face în perioada 30 mai - 1 iulie 2019, în condițiile în care funcția urma să se vacanteze începând cu data de 15 septembrie 2019 – acțiune care a cauzat vătămarea dreptului de a participa la concurs al judecătorilor.

7.     O infracțiune de abuz în serviciu săvârșită de Lia Savonea. Fără a solicita un punct de vedere al Plenului, și chiar fără a informa restul membrilor CSM, a transmis, în numele CSM 5 , Curții de Justiție a Uniunii Europene, referitor la cauza nr. C-127/19-1, un document intitulat „Observații” , prin care a prezentat o falsă poziție a CSM față de necesitatea existenței Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, se arată în Plângerea penală.

Oprina Evelina și Victor Alistar sunt acuzați de abuz în serviciu deoarece, în calitate de membri CSM, cu intenție, pentru că și-au îndeplinit în mod defectuos atribuția de serviciu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te