Kovesi, pe locul 2 la votul din Consiliul UE. Scrisoare către comisia LIBE: Oamenii vor rezultate

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.02.2019 - 19:57
Laura Codruța Kovesi, la ieșirea de la audierile de la secția specială. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi a trimis o scrisoare Comisiei LIBE din Parlamentul European, acolo unde se va da, pe 26 februarie, unul dintre voturile decisive pentru viitorul șef al Parchetului European (EPPO), potrivit Radio Europa Liberă.

SHARE

Kovesi este preocupată de imaginea viitoarei instituții de parchet european, după cum reiese din scrisoarea adresată europarlamentarilor din Comisia LIBE, în care răspunde la trei întrebări generice despre planurile sale la șefia EPPO.

Scrisori similare, însoțite de CV și de scrisoare de intenție, au fost trimise și de ceilalți doi candidați la postul de procuror-șef european, care provin din Germania și Franța, fiind partea din aplicația lor pentru postul vacant.

„EPPO trebuie să se bucure de o înaltă încredere publică”, scrie Laura Codruța Kovesi și subliniază în scrisoarea în care își prezintă planul de management al EPPO că este nevoie de o comunicare foarte eficientă între autoritățile naționale și cele de la EPPO. În condițiile politice actuale, în care Guvernul României nu o susține pe Kovesi pentru acest post, este greu de întrezărit o asemenea realitate, potrivit Radio Europa Liberă

Kovesi mai vorbește și despre înființarea unui „sistem de management al cazurilor” care să permită procurorilor europeni decizii în timp real. Un astfel de sistem ar fi o premieră, spune Kovesi, care consideră că punerea în practică a acestui sistem este „cea mai presantă problemă care trebuie abordată și rezolvată, dacă vrem ca EPPO să poată funcționa până în noiembrie 2020”.

Pe de altă parte, până la votul din comisia LIBE, a devenit public votul din Consiliul UE, prezidat de România. Reprezentanții celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European l-au votat azi pe candidatul francez pe primul loc, urmat de Laura Codruța Kovesi și candidatul german, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -