După ce a fost revocată din funcția de procuror-șef – din ordin politic – Kovesi a parcurs ulterior un lung proces de selecție pentru a deveni procuror-șef la nivel european. Anunțul numirii Codruței Kovesi în această funcție venea după o serie de negocieri între parlament și Consiliu. Procuroarea română avea susținerea Parlamentului European, însă negocierile din Consiliu s-au dovedit mai dificile.
"În cariera mea, cel mai greu moment cred că a fost audierea în Parlamentul European, atunci când am candidat pentru această funcție. Am să vă spun de ce. Probabil că în viața ai momente în care zici că totul este pierdut, viața mea s-a terminat, nu mai este nicio șansă să se întâmple ceva bine. În momentul acela am zis gata, am fost revocată…. am fost procuror general, nu mai pot să fiu procuror general, nu mai pot să fiu șef la DNA… A fost un moment greu.
Dar cel mai greu moment al carierei mele a fost acea audiere în Parlamentul European. Ea a venit într-un moment în care am parcurs o procedură, în care a fost un interviu tehnic cu un panel format din 12 persoane procurori generali, judecători la Curtea de Justiție, în care am concurat cu foarte mulți alți candidați pentru această funcție.
Am obținut locul întâi în acea audiere, după care a urmat audierea în parlamentul European. Dar știți că, între timp, a fost acea campanie declanșată împotriva mea cu tot felul de acțiuni disciplinare, dosar penal, în care toată lumea deja știe ce s-a întâmplat. Acea audiere a venit exact după acel moment. Nu am avut niciun fel de emoție până când am ajuns în fața Parlamentului European.
Acolo erau foarte mulți români care m-au așteptat, m-au susținut. În acea zi am primit foarte multe mesaje de susținere din România. Deși mă simțeam foarte bine pregătită, a fost cel mai greu moment pentru că în acea zi am simțit că nu sunt singură acolo, că ceea ce am de făcut nu fac doar pentru mine, că eu reprezint foarte mulți procurori, foarte mulți români. Pot să zic că a fost cel mai greu moment pentru mine.", a spus Kovesi la RFI.