Kovesi a vorbit la BBC despre problemele Parchetului European

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.05.2020 - 20:07
Laura Codruța Kovesi Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi, primul procuror- șef al Parchetului European, a vorbit într-un interviu acordat BBC despre problemele cu care se confruntă instituția nou înființată, de rezolvarea cărora depinde debutul activității în acest an.

SHARE
 
"În acest moment nu știm care va fi contextul legal. Vor fi mai multe fonduri, va fi mai multă flexibilitate în utilizarea lor? Anticipez că asta înseamnă că vor fi mai multe de făcut pentru procurorii din EPPO, e logic. Acum avem un context complet nou (pandemia COVID-19- n.red.). Iar EPPO este parte din acest răspuns comun la o provocare fără precedent.
 
Jurisdicția noastră este să investigăm fraudele financiare, cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro. Anticipez că va fi mai mult de lucru pentru EPPO, dacă vom avea mai multe fonduri și mai multă flexibilitate, dar mai puține reguli în utilizarea acestor fonduri", a spus Kovesi.
 
Procurorul șef european a explicat că "dacă e mai multă flexibilitate și nu sunt alte pârghii de control și verificare rapidă asupra modului în care se cheltuiesc banii, apar oportunitățile de fraudă", dând că exemplu contractele care pot fi acordate "direct unor anumite companii, care pot fi ale rudelor sau ale unor membri ai familiei decidentului".
 
Întrebată când își va începe activitatea Parchetul European, Laura Codruța Kovesi a reamintit că decizia inițială a Comisiei Europene era "că vom începe să activăm în acest an, în noiembrie, dar în acest moment avem mai multe probleme de rezolvat".
 
Una dintre probleme este legată de faptul că încă nu funcționează acel Colegiu format din câte un reprezentant din fiecare dintre 22 de state care au intrat în acest proiect.
 
"Procedura e suspendată pentru că nu toate țările au propus candidați eligibili. A două problema este legată de buget. Sper că CE va găși o soluție și va decide când vom începe activitatea", a adăugat Kovesi.
 
De asemenea, întrebată despre echipa cu care va lucra, Laura Codruța Kovesi a menționat încă o dată că "vom avea 22 procurori europeni, cu ei vom constitui Colegiul", în timp ce staff-ul din Luxemburg va numără "în jur de 50 de persoane, la nivel central".
 
"Problema este cu procurorii-delegați europeni, cei care fac investigațiile în statele membre" a subliniat Laura Codruța Kovesi, reamintind că vor fi doar 32 de procurori europeni care vor trebui să soluționeze câteva mii de cazuri.
 
"E dificil să solutionezi atâta cauze cu doar 32 de procurori. E aproape imposibil dacă vrem să fim eficienți. Putem porni la drum cu acest număr, dar e foarte dificil să împărți 32 de procurori la 22 de țări. Și cel mai dificil este să lucrezi în acele stat în care numărul de cauze este ridicat", a mai declarat Laura Codruța Kovesi.
 
Parchetul European va fi un "organism independent al Uniunii, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR)", scop în care "EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercită acțiunea publică în față instanțelor competențe din statele membre", se arată pe pagină Consiliului UE.
 
Cele 22 de state membre ale UE care au decis să participe la acest proiect de cooperare consolidată sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te