În 2005, Tăriceanu jura să respecte recomandările Europei în lupta împotriva corupției

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.04.2019 - 08:19

Șeful Senatului și-a schimbat radical discursul despre corupție față de perioada în care era premier.

SHARE

În vremea în care era premier (2005 - 2009), Tăriceanu spunea că lupta împotriva anticorupție trebuie să se desfășoare cu transparență, ținând cont de recomandările organismelor internaționale și după consultări cu cetățenii. Azi, Tăriceanu îndeamnă Europa să nu ne ma dea lecții în materie de corupție, le-o oferă pe Kovesi „ca să îi nenorocească” și ne asigură că „pe justiție” se vor mai da ordonanțe.

 În 2005, guvernul Tăriceanu menționa în cadrul capitolului „Politici anticorupție”:

„Guvernul României va aplica o strategie naţională de combatere a corupţiei printr-o abordare de tip integrat. Strategia se va axa pe politici de prevenţie, aplicarea efectivă a legilor şi asigurarea monitorizării şi evaluării acestor politici, având ca suport cooperarea între puterea executivă pe cele doua nivele Preşedinţie-Guvern, puterea legislativă, puterea judecătorească, puterile locale şi societatea civilă.

Politicile anticorupţie vor fi elaborate ţinând cont de recomandările GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției, organism al Consiliului Europei, înființat în anul 1999 pentru ameliorarea capacității statelor membre de a lupta contra coruției) şi de Manualul Anticorupţie elaborat de Naţiunile Unite în 2003.

- realizarea parteneriatului cu societatea civilă, prin elaborarea mecanismelor instituţionale care asigură o participare cât mai largă a cetăţenilor la evaluarea dimensiunii corupţiei care îi afectează în mod direct, precum şi prin participarea organizaţiilor civice;

- abordare integrată prin definirea exactă a surselor care generează corupţie, precum şi prin coordonarea politicilor şi elaborarea unor mecanisme comune care să asigure colaborarea autorităţilor publice şi delimitarea clară de competenţe între acestea, în locul confuziei de competenţe cum există în prezent şi care împiedică aplicarea efectivă a legilor în vigoare”.  

În 2019, Tăriceanu, lider ALDE, președinte Senat

Ideea de luptă împotriva corupţiei înseamnă un demers politic. Nu este un demers natural al stautului de drept, o reacţie reală a statului de drept, este o campanie organizată, la fel cum se organiza şi în anii ’50, lupta împotriva burghezo-moşierimii, împotriva chiaburilor şi aşa mai departe. Şi atunci, ca şi acum, normele statului de drept erau călcate în picioare.

Astăzi, din partea reprezentanţilor opoziţiei m-aş fi aşteptat măcar o singură remarcă legată de stadiul şi de starea statului de drept din Românie. Dragi colegi, protocoalele dintre SRI şi DNA nu vă preocupă? Vi se par naturale, normale, astea sunt trăsăturile statului de drept? Mi-aduc aminte, la o vizită a unei delegaţii sovietice în România. Ce se striga? Stalin!. Am impresia că aţi rămas pe o placă de patefon la care s-a stricat cerculeţul şi care spune să continuăm lupta împotriva corupţiei”, a afirmat liderul ALDE.

Emiterea unor noi ordonanţe: „Din ce am discutat vor mai fi ordonanţe care au drept scop să pună de acord codurile penale cu deciziile Curţii Constituţionale precum şi cu directivele Uniunii Europene. Când şi cum vor fi date e decizia guvernului”.

Susţinerea pe care Laura Codruţa Kovesi o are în plan european pentru funcţia de procuror şef european: „Aproape că aş fi tentat să le zic: o vreţi? Luaţi-o! Să vă nenorocească şi vouă Justiţia aşa cum a făcut-o în România. Dar îmi pasă de UE şi cred că merită mai bine! (…) Dacă vor un procuror dintr-o ţară estică sau din România, sunt zeci. Să se uite la ei şi nu la produse de marketing ale serviciilor de informaţii!” , a spus Tăriceanu în 2019 pentru Mediafax. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te