Fostul șef al Spitalelor din București, trimis în judecată pentru corupție. Ce vrea DNA să confiște?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.12.2023 - 19:11
Dr. Cristian Plută, fostul șef al Spitalelor din București, trimis în judecată pentru corupție. Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea - rol ilustrativ

Doctorul Cristian Plută, fostul director al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv pentru corupție. El este acuzat că a luat șpagă. Un manager a fost și el trimis în judecată pentru că a dat mită.

SHARE

Direcția Națională Anticorupție a transmis că a dispus trimiterea în judecată a fostului director al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti Cristian Plută, aflat în arest preventiv, pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

De asemenea, procurorii DNA au solicitat instanţei de judecată să dispună confiscarea extinsă de la medicul Cristian Plută a sumei de 192.335 lei.

Fostul șef al Spitalelor din București, trimis în judecată pentru corupție. Ce vrea DNA să confiște? 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Plută, la data faptelor director general respectiv director adjunct al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti (A.S.S.M.B.), pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită, (trei fapte), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, se arată într-un comunicat DNA.

Citește și: Director din Administrația Spitalelor acuzat de șpagă: 2 case, în 2022. 12.500€ cadou pentru copil

O altă persoană, S.S., aflată tot în arest preventiv, a fost trimisă în judecată pentru instigare la luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Este vorba despre Silviu Stăncilă, conform surselor judiciare.

De asemenea, au mai fost trimise în judecată şi alte două persoane, aflate sub control judiciar: B.K.E., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi Cristian Ion, la data faptei consilier al directorului general al A.S.S.M.B., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Citește și: Medicii de la un spital de stat din România fac „chetă” pentru dezinfectanți. Pun câte 100 lei

Managerul Spitalului Colentina a recunoscut

Procurorii DNA au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu George Mirel Cristescu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi delapidare şi cu D.A.P., administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În prezenţa avocaților, aceștia au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

Citește și: Mita era luată în tranşe, de către un director de la Administraţia Spitalelor. Are 15.000 lei/lună

- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

- 2 ani şi 5 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Conform procurorilor, în luna aprilie 2023, Plută, în calitate de director general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ar fi primit de la inculpatul S.I. suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfăşurare a execuţiei unor contracte încheiate de instituţia pe care o conducea cu două societăţi comerciale şi plata la timp a facturilor.

„La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti.

 Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului Bucureşti o propunere care a stat la baza numirii numitului Cristescu George Mirel în funcţia respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către inculpatul S.S, se arată în rechizitoriu.

Câtă șpagă primea pentru contracte

În perioada iunie 2022 – 01 septembrie 2023, Cristian Plută ar fi pretins, prin intermediul inculpaţilor B.K.E. şi S.S., de la omul de afaceri, D.A.P., un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuţia unor lucrări de reparaţii, reabilitări şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul respectiv ar fi fost remisă inculpatului Plută Cristian, prin intermediul inculpatului S.S. şi al altei persoane, la data de 01 septembrie 2023, în scopul achitării facturilor la timp şi a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

Astfel, potrivit DNA, în luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul inculpaţilor S.S. şi Ion Cristian, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENŢĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societăţii comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitaţii publice având obiectul de mai sus.

După numirea în funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, la data de 23 iunie 2023, numitul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituţiei pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajaţii spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu aceşti bani, managerul spitalului ar fi achiziţionat, prin intermediul sistemului de fidelitate, 6 telefoane mobile şi 5 ceasuri tip smart, bunuri pe care şi le-ar fi însuşit.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor sume de bani ridicate de la Cristian Plută şi S.S.. De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil situat în staţiunea Eforie Nord, care aparţine inculpatului S.S.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanţei de judecată să dispună confiscarea extinsă de la Cristian Plută a sumei de 192.335 lei şi de la inculpatul S.S. a imobilului din Eforie Nord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te