Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru corupție, a pierdut cetățenia Rep. Moldova

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.12.2021 - 17:12
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru corupție, a pierdut cetățenia Rep. Moldova. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care a fugit din România la Chișinău după ce a fost condamnat pentru corupție, a rămasfără cetățenia Republicii Moldova și nu mai beneficiază de azil politic.

SHARE

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, învinuit că a obţinut ilegal cetăţenia Republicii Moldova, a pierdut litigiul la Curtea de Apel Chişinău, relatează Radio Chişinău.

Curtea de Apel de la Chişinău a respins apelul ex-deputatului român, care a contestat decizia primei instanţei, cu privire la retragerea cetăţeniei Republicii Moldova pe care o deţine.

Citește și: FOTO Flavia Apostol, cea mai cunoscută anoxerică din România, în costum de baie de Crăciun

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Curţii de Apel Chişinău, Octeabrina Popa, instanţa a respins şi apelul privind acordarea azilului în Republica Moldova.

În prezent, nu există o decizie definitivă în acest dosar, care va reveni la instanţa de fond pentru reexaminare.

La 3 noiembrie 2020, preşedintele de la acea vreme Igor Dodon i-a retras cetăţenia Republici Moldova lui Cristian Rizea, care este condamnat penal în România pentru fapte de corupţie.

Rizea a fost învinuit că a obţinut ilegal cetăţenia Republicii Moldova. Mai exact, el a ascuns faptul că era cercetat penal de autorităţile judiciare române şi că avea statut de inculpat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, fapt care nu i-ar fi permis obţinerea cetăţeniei.

Citește și: Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău, surprinși la o petrecere, în ciuda zvonurilor de despărțire

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale l-a acuzat pe Cristian Rizea că a indicat date false în cadrul procedurii de dobândire a cetăţeniei moldoveneşti, pe care a obţinut-o în 2017.

Ministerul Justiţiei nu a fost informat oficial încă despre situaţia juridică actualizată a lui Cristian Rizea

Ministerul Justiţiei a precizat, miercuri, că nu a fost anunţat oficial de către omologii din Republica Moldova cu privire la situaţia juridică actualizată a fostului deputat Cristian Rizea, adăugând că a trimis o nouă adresă prin care a solicitat informaţii privind stadiul cererii de extrădare făcute de autorităţile române.

Citește și: Gina Pistol i-a ruinat cariera fotbalistului Mihai Răduț la FCSB. Becali: „Ce caută cu aia?”

"În legătură cu informaţiile apărute în media din Republica Moldova privindu-l pe Cristian Rizea, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări: partea română şi-a îndeplinit atribuţiile prevăzute de lege şi a transmis Ministerului Justiţiei din Republica Moldova cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020. Cererea depusă la Ministerul Justiţiei din Moldova îşi păstrează efectele. Facem precizarea că procedura şi timpii de soluţionare pentru cererea de extrădare înaintată de autorităţile române sunt reglementate de legislaţia statului solicitat, respectiv Republica Moldova", se arată într-un comunicat al MJ.

Potrivit comunicatului, până la această oră, Ministerul Justiţiei nu a fost informat oficial de Ministerul moldovean al Justiţiei cu privire la situaţia juridică actualizată a lui Cristian Rizea.

"Miercuri, Ministerul Justiţiei din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiţiei din Republica Moldova în care a solicitat informaţii cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autorităţile române", se arată în comunicat.

Potrivit Ministerului Justiţiei, următorul termen fixat de autorităţile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022, informaţia fiind obţinută din surse deschise.

Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor

Cristian Rizea a plecat în Republica Moldova, după ce, în martie 2019, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Rizea a fost acuzat că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, care a fost îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care Colţea le avea la nivelul celor două autorităţi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.