Facultatea de Drept de la Iași, loială lui Tudorel, nu comentează OUG 7: e subiect „politic"

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 04.03.2019 - 16:10
Tudorel pozează în staroste la universitatea ieșeană/FOTO: uaic.ro

Spre deosebire de omologii lor din București și Cluj-Napoca, cadrele didactice de Facultatea de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cu o excepție, au refuzat să comenteze dacă Ordonanța 7 li se pare că ar conține prevederi legale sau nu.

SHARE

Această facultate este fieful ministrului Justiției, Tudorel Toader, artizanul acestei ordonanțe care a tulburat spațiul public în ultimele săptămâni.

O opinie „nu este nici adecvată și nici conformă"

Într-un răspuns din 1 martie, la o zi după o solicitare a Newsweek România, decanul Septimiu Vasile Panainte a scris că „raportat la solicitările din mass-media și la discuțiile divergente din spațiul public privind recentele modificări legislative din justiție, în ședința extraordinară din data de 1 martie 2019, Consiliul Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, cu unanimitate de voturi, a decis, în consonanță și cu hotărârile anterioare, că nu este nici adecvată și nici conformă cu reglementările care ne guvernează activitatea exprimarea unui punct de vedere instituțional, iar Decanul facultății nu are un mandat în acest sens, în situații în care:

- este vorba de aspecte care privesc în mod direct sau indirect poziționări sau competențe din spectrul politic;

- punctul de vedere instituțional poate fi utilizat în dezbateri cu valențe politice, fără legătură cu misiunea academică a facultății.

Citește și Un nou protest anti-OUG 7 în București. Pe ruta TNB - Piața Victoriei - Ministerul Justiției

De asemenea, Consiliul facultății subliniază că niciodată nu a adoptat o hotărâre de natură să fie interpretată ca limitând libertatea de exprimare a cadrelor didactice. Acestea și-au exprimat și își pot exprima punctele de vedere personale, după cum, de altfel, au hotărât că este adecvat să procedeze și alți colegi de la facultățile de drept din țară."

Specialiștii nu vor să comenteze legea

Septimiu Vasile Panainte este președintele acestui Consiliu din care fac parte opt cadre didactice și trei studenți. Membru este și prodecanul Ioana Maria Costea, al cărui soț a fost angajat de Tudorel Toader la Ministerul Justiției.

Anterior, Facultatea de Drept de la Universitatea București (în integralitate) și 24 de cadre didactice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (în ambele cazuri, în frunte cu decanii) au cerut abrogarea, respectiv au criticat modalitatea de adoptare și unele prevederi ale acestui document.

Poziționarea Consiliului de la Iași nu reprezintă o surpriză și demonstrează relația de subordonare a cadrelor didactice de aici față de Toader, mult timp decan.

Relația personală prevalează asupra principiului prezenței în comunitate, a exprimării unui punct de vedere de către cei mai în drept specialiști: profesorii din sistemul de Justiție.

Facultatea de Drept din Iași, prima înființată în România, a tăcut, de altfel, atât la precedentele inițiative controversate luate de Toader la minister, cât și atunci când acesta, printr-o inginerie ticluită anterior, și-a impus fiul cel mare ca asistent universitar la această instituție.

O singură voce se opune

Pe de altă parte, Liga Studenților din universitatea ieșeană, precum și mulți dintre magistrații din Iași, majoritatea foști studenți la această facultate, au protestat față de prevederile ordonanței 7. Astfel, procurorii din Iași au ieșit timp de câteva zile, cu pancarte în mâini, în fața instituției unde lucrează.

Singurul cadru didactic de la Facultatea de Drept din Iași care s-a exprimat legat de ordonanță a fost profesorul universitar Valeriu M. Ciucă (nu face parte din Consiliul Facultății).

Într-o serie de postări pe contul de Facebook, acesta a criticat actul: "Ilegalitatea este evidentă. Ceea ce este mai puțin evident este modul insidios de «personalizare» a cazurilor și breșa «legală» de pătrundere a neaveniților interesați în «sanctuar», adică în dosarul ce însoțește fiecare caz, ceea ce azi ar antrena responsabilități penale compleșitoare, nimeni, absolut nimeni, în afara procurorului de caz, sau a judecătorului, după primul termen de judecată, neavând acest drept.

Fiind utilizați unii membri ai CSM-ului nevigilent per ansamblu, s-a putut realiza operațiunea neanunțată, furtivă, de tip «cal troian». A lipsit din acest for «suprem» al judecătorilor și procurorilor un «Laocoon» care să-i protejeze față de propria lor obnubilare. Singura speranță, și-n această situație, rămâne justiția europeană..."

Este singurul critic public al Ordonanței dintre cei aproape 40 de profesori titulari de la Facultate.

Citește și: Rectorii lui Toader, UTC-iști

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te