EXCLUSIV „Gala Bute”: În 5 ani, s-a recuperat de la Udrea doar 1% din prejudiciul de 9.000.000 lei

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 16.02.2023 - 21:19
Elena Udrea - Foto: INQUAM PHOTO, Octav Ganea

Statul român a recuperat, până la data de 16 ianuarie a.c., doar 1% din prejudiciul stabilit de instanță în dosarul „Gala Bute”, în care fost ministru al Turismului Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare.

SHARE

Procedura de executare silită în acest dosar a fost stabilită de instanță printr-o sentință pronunțată în 2018. 

În dosarul Gala Bute „s-a dispus confiscarea sumei de 991.443 lei precum și obligarea debitorului la plata sumei de 8.116.800 lei reprezentând prejudiciu către Autoritatea Națională pentru Turism (...) În urma aplăcării măsurilor de executare silită în acest dosar, până la data de 16 ianuarie 2023, a fost încasată suma de 105.318 lei”, se arată într-un răspuns primit de Newsweek România din partea Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Asta înseamnă că, dintr-un total de 9.108.243 lei. ANAF a recuperat, în apropae 5 ani de zile, doar 1,15%.

Agenția punctează însă că „procedura de executare a fost suspedată în perioada 21 decembrie 2018- 29 iunie 2022, în baza unei hotărîri a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ)”. Perioada coincide cu intervalul de timp cuprins între capturarea Elenei Udrea în Costa Rica și condamnarea ei definitivă în dosar, după aducerea în țară.

Pentru a recupera prejudiciul din dosarul „Gala Bute”, „ANAF desfășoară procedura de valorificare pentru două autoturisme și un ansamblu de bunuri imobile  (șase terenuri), restul bunurilor sechestrate fiind în procedură de evaluare”, se mai arată în răspunsul primit. 

Nu în ultimul rând, ANAF precizează că va continua procedura de executare silită în acest dosar.

Închisoare cu executare

Elena Udrea, fost ministru al Turismului Dezvoltării Regionale în Guvernul Boc, a fost condamnată, în iunie 2018, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, prin sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Ea a fost găsită vinovată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Citește și: EXCLUSIV ANAF a recuperat de la Voiculescu, în ultimul an, 10.000 €. Prejudiciul rămas: 52.000.000 €

Una dintre acuzaţiile grele aduse Elenei Udrea este că ar fi primit în biroul de la minister o geantă cu 900.000 de euro. 

La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica, unde a cerut azil politic.

În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă. În rejudecare, pedepsele au fost păstrate.

Citește și: Elena Udrea, condamnată defintiv la 6 ani de închisoare. Trebuie să se prezinte la penitenciar

În martie 2021, Curtea de Apel București a respins plasarea sub control judiciar a Elenei Udrea
.
Pe 7 aprilie 2022, Elena Udrea a fost condamnată, definitiv, la 6 ani închisoare în dosarul „Gala Bute”. În aceeași zi, Udrea a fost prinsă la Kulata, în apropierea graniței cu Grecia.

Ea a ieșit din țară legal, întrucât nu era vizată de nicio măsură care să interzică acest lucru în momentul în care a făcut-o. În prezent se află în penitenciar. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te