Procurorii au precizat, într-un comunicat de presă, că „prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, au fost trimişi în judecată inculpaţii:
1. Iliescu Ion - fost preşedinte al României,
2. Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României şi
3. general (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii”.
Anchetatorii militar au constatat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.
„Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român”, se arată în comunicat.
Ancheta a relevat că pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.
„Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. Pentru a evita tragerea la răspundere penală ca urmare a represiunii existente până la 22 decembrie 1989, vârfurile decizionale ale M.Ap.N. (persoanele care au îndeplinit funcţia de ministru al apărării, şefii direcţiilor militare şi şeful aviaţiei militare) ar fi declanşat şi coordonat inducerea în eroare, în virtutea unei înţelegeri cu noua forţă politică a ţării.
Acest veritabil pact ar fi fost benefic ambelor părţi, pentru factorii de decizie ai M.Ap.N. a însemnat impunitatea dorită, iar pentru factorii de decizie ai C.F.S.N. a însemnat garantarea preluării puterii politice, menţinerea la putere, dar şi legitimarea în faţa poporului român”, este menționat în document.
____________________________
Citește dosarul integral Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi
Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi
Binomul Armată-Securitate de la Revoluție. Poveste fără sfârșit
Revoluția din 1989 - Fără dreptate nici după 29 de ani
VIDEO Ion Caramitru: „Șase oameni din fosta Securitate au ajuns în fruntea PSD“
VIDEO Răzvan Theodorescu: „Am fost de patru-cinci ori la Jilava sa-l văd pe Stănculescu“
Revoluția din 1989 - Societatea Timișoara, despre securiștii vechi și noi
Mădălin Hodor: Securitatea și Revoluția, 29 de ani de diversiune
Iulian Vlad, „albit“ după Revoluție
____________________________
Pentru Petre Roman nu s-au găsit probe
Două personaje implicate în Revoluția din 1989 au scăpat, însă, de trimiterea în judecată. Este vorba de fostul premier Petre Roman și de fostul director al Serviciu Român de Informații Virgil Măgureanu.
„Cu privire la conduitele numiţilor Roman Petre – fost prim-ministru al Guvernului României, Brateş Teodor – fost redactor şef în cadrul T.V.R. şi Toma Ioan – fost ministru al tineretului, deoarece în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestora probe concludente cu privire la săvârşirea infracțiunilor contra umanităţii”, arată Parchetul General.
Anul trecut, când a fost anunțat că este urmărit penal în acest dosar, Petre Roman (72 de ani), membru al CFSN și prim-ministru al României, imediat după căderea regimului comunist, a catalogat drept „absurd și grotesc“ acest fapt.
„Nu îmi amintesc să fi făcut parte din vreun grup. CFSN-ul a fost un lucru care s-a constituit ad-hoc. Erau acolo şi Doinea Cornea, şi Andrei Pleşu, şi Ana Blandiana şi mulţi alţii.
Au avut vreo legătură cu treaba asta? Nu! Prima dată când se constituie CFSN-ul a fost în 27 decembrie. Până în decembrie 1989, am fost 20 de ani profesor universitar la Politehnică, am depus o muncă de cercetare ştiinţifică la un înalt nivel, nu am făcut parte din niciun fel de organizaţie PCR, de birou, de comitet de partid şi, dintr-o dată, eu visez la nu ştiu ce putere politică“, spunea Petre Roman.
Virgil Măgureanu nici nu a fost urmărit penal
Virgil Măgureanu (77 de ani), membru CFSN și CPUN, fondator, în martie 1990, al Serviciului Român de Informații, la conducerea căruia a rămas până în 1997, nu a fost deloc cercetat în dosarul Revoluției, însă este trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei.
Măgureanu nu a dorit să discute despre Revoluție cu Newsweek România, spunând însă că lucrează la o carte despre evenimentele din decembrie 1989, pe care o va lansa la anul. „Despre ce Revoluție, vă rog frumos? Nu a existat așa ceva. Eu o să vă pun la dispoziție un text scris și argumentat, în baza literaturii de specialitate, care a făcut lumină în ceea ce privește revoluția americană, că aia a fost o revoluție, cea în care a fost George Washington. Aia da, că a schimbat fața lumii. Aici ce s-a schimbat? “, a spus Măgureanu, contactat de Newsweek România.
Totuși, într-o carte apărută în 2008, Măgureanu a scris că schimbarea lui Ceaușescu a fost o operatiune îndelung pregătită de Gorbaciov și KGB, dar și de americani, israelieni și francezi, că „creierul“ schimbării ar fi fost Silviu Brucan, care primea instrucţiuni de la KGB și, personal, de la Gorbaciov.
Fostul șef al SRI a catalogat, atunci, Revoluția drept „o lovitură de stat militară, reușită parțial“. Despre procesul dictatorului de la Târgoviște, unde a participat ca martor din partea FSN, Virgil Măgureanu a precizat că, „cele întâmplate acolo m-au pus în situația să iau distanță. Lumea a încercat să agațe și tinicheaua asta de coada Revoluției de care tocmai vorbeați. Ori asta n-a fost. Și dacă asta n-a fost, înseamnă că a fost un act de...“.
______________________
Citește dosarul integral Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi
Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi
Binomul Armată-Securitate de la Revoluție. Poveste fără sfârșit
Revoluția din 1989 - Fără dreptate nici după 29 de ani
VIDEO Ion Caramitru: „Șase oameni din fosta Securitate au ajuns în fruntea PSD“
VIDEO Răzvan Theodorescu: „Am fost de patru-cinci ori la Jilava sa-l văd pe Stănculescu“
Revoluția din 1989 - Societatea Timișoara, despre securiștii vechi și noi
Mădălin Hodor: Securitatea și Revoluția, 29 de ani de diversiune
Iulian Vlad, „albit“ după Revoluție
_______________________