DOCUMENT Toader, imixtiune în actul de justiție: a recomandat șefilor de instanțe să intre în dosare

DE Petru Zoltan | Actualizat: 20.03.2019 - 14:00
Tudorel Toader dă directive judecătorilor/FOTO: Facebook.com

Ministrul Tudorel Toader este acuzat de sindicaliști de imixtiune în actul de justiție. Acuzațiile au la bază un document emis de ministrul Toader prin care le cere președinților de tribunale și curți de apel să facă toate „diligențele” pentru a interveni în procese.

SHARE

Este vorba despre procesele care au ca obiect "stabilirea drepturilor salariale". Motivul? Câștigarea drepturilor salariale în instanță afectează bugetul de stat.

Tudorel Toader a emis o solicitare către președinții tribunalelor și curților de apel pe 12 martie 2019. Conform documentului, Toader le explica judecătorilor că, "având în vedere atribuțiile dumneavoastră (…) cu privire la coordonarea și controlul privind admnistrarea curților de apel și tribunale și ținând seama de impactul bugetar create de hotărârile judecătorești referitoare la stabilirea drepturilor salariale, vă recomandăm să depuneți toate diligențele necesare în vederea formulării apărărilor și căilor de atac corespunzătoare în dosarele care au acest obiect".

Federația Publisind atrage atenția că imixtiunea ministrului îmbracă forma unei "recomandări" pe care acesta o trasează președinților Curților de Apel și Tribunalelor, adică exact acelora care zilele trecute se deziceau de protestele subalternilor.

Unul dintre experții consultați de Newsweek România a explicat că sunt litigii salariale pe care judecătorii, procurorii și grefierii le au cu Ministerul Justiției. "Prin acest document, ministrul îi ceartă pe președinți că se pierd procesele. Dar procesele nu se pierd din vina magistraților. Se pierd pentru legea nu e făcută cum trebuie. Ministrul le spune judecătorilor ce să facă. Nu e normal să îi cerți pentru culpa ministerului. Este un document care arată o imixtiune gravă în actul de justiție", a spus expertul, care nu a vrut să fie citat.

Ce spun sindicaliștii?

Sindicațiștii susțin că nu de puține ori au fost puși în ipostaze dificile de a le explica membrilor de sindicat de ce acțiunile promovate în instanță, având ca obiect drepturi bănești, sunt pierdute și asta pentru că de multe ori, dosare care au același obiect, aceeași motivare și același temei sunt interpretare diferit.

"Iată însă, că acest lucru nu este cauzat doar de modul de interpretare al judecătorului și nici de alte chestiuni ce țin de esența justiției, ci mai degrabă de cât costă statul dacă acel proces va fi câștigat (…) Mulți lideri care au promovat acțiuni în instanță privind drepturile salariale ale membrilor au suspectat existența unei imixtiuni în actul de justiție care vine de la cel mai înalt nivel. Nimeni însă nu și-a permis, în lipsa unor minime dovezi să afirme răspicat acest lucru, din simplul motiv că este aproape imposibil să probezi existența unor directive de partid", susțin sindicaliștii de la Publisind.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te