DNA anunță paralizarea instituției, după intrarea în vigoare a OUG 7: Două secții rămân fără șefi

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.02.2019 - 15:00
Procurorul-șef al DNA, Călin Nistor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Călin Nistor, le-a transmis premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, Tudorel Toader, că, după intrarea în vigoare a Ordonanței 7, două secții din DNA rămân fără conducere, iar activitatea instituției se va bloca.

SHARE

În aceste condiții, procurorul-șef Călin Nistor le-a cerut Vioricăi Dăncilă și lui Tudorel Toader să abroge OUG 7/2019: „Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situația concretă a funcțiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. În opinia noastră, deblocarea acestei situații care este comună și altor unități de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmată nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp și nu din culpa Direcției Naționale Anticorupție”.

Citește și: Preşedintele Comisiei LIBE insinuează că LC Kovesi poate ajunge procuror european cu voturile PE

DNA atrage atenția, într-un comunicat, că, după intrarea în vigoare a OUG 7/2019, procurorii pentru care numirea se face de către președintele României nu mai pot fi delegați în funcții de conducere. Astfel, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor. 

La această situația s-a ajuns după ce, în ședința din 26 februarie 2019, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea propunerilor formulate de către DNA, de prelungire a delegărilor în funcțiile de procuror șef al celor două secții. La adoptarea acestei hotărâri, s-a avut în vedere prevederile O.U.G. nr. 7/2019 care interzic delegările în funcții de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de președintele României.
Atunci, Călin Nistor le-a solicitat Vioricăi Dăncilă și lui Tudorel Toader „să dispună măsurile de urgență ce se impun pentru declanșarea procedurii de numire a celor doi procurori șefi secție, având în vedere și intervalul de 22 de zile rămas până la expirarea delegărilor”, mai susține DNA. 

Citește și: Kovesi, citată din nou la Secţia specială de anchetare a magistraţilor

După adoptarea OUG 7/2019, magistrații din mai multe parchete și judecătorii au anunțat că-și suspendă activitatea, în semn de protest. Duminica trecută, peste 10.000 de oameni au ieșit în stradă, acuzând Guvernul PSD că încearcă subordonarea justiției. 

Citește și: Cristi Danileț: Vineri ieșim toți în fața instanțelor și parchetelor

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te