DNA a ridicat de la fostul edil PSD Daniel Tudorache bijuterii și diamante în valoare de 9 mil. lei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.12.2021 - 22:52
DNA a ridicat de la fostul edil PSD Daniel Tudorache bijuterii și diamante în valoare de 9 mil. lei. / Foto: gsp.ro

Bijuteriile şi diamantele ridicate de procurorii DNA de la fostul primar ar valora 9 milioane de lei, conform expertizei depuse la dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

SHARE

Surse judiciare, citate de Agerpres, au menţionat că ancheta în acest dosar este spre final.

Daniel Tudorache este cercetat penal în acest dosar pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, fosta soţie pentru complicitate la spălare de bani, iar o persoană din anturajul fostului primar este acuzată de trafic de influenţă.

Citește și: Cristian Băcanu, PNL: PSD vrea să îl pună prefect la Bucureşti pe Hazem Kansou, fostul șef al STB

Ce combinații a făcut fostul primar PSD al Sectorului 1 Daniel Tudorache

Conform DNA, în perioada septembrie 2016 - mai 2017, o persoană aflată în anturajul lui Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

"În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plată la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 de lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă", arată DNA.

Potrivit procurorilor, persoana care şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Daniel Tudorache.

Citește și: Ținta lui Ciucă, de zece milioane de vaccinați în trei luni, nerealistă. Ar fi necesare nouă luni

"Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei. De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său", informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii susţin că, în perioada în care a ocupat funcţii publice (2008 - 2018), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporţionat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

"Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obţinute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soţia şi menajera), care au acţionat ca proprietarii aparenţi ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil. Banii astfel introduşi în circuitul civil ar fi fost utilizaţi pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din ţară, cât şi din străinătate, autoturisme, imobile, şcoli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite", arată anchetatorii.

Citește și: FOTO Adelina Pestrițu și-a împodobit bradul de Crăciun altfel. Internauții s-au supărat

În perioada 2008 - 2018, Tudorache ar fi realizat venituri licite de aproximativ 1.000 de euro pe lună

Conform DNA, în perioada 2008 - 2018, în care Daniel Tudorache ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ 1.000 de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârşit infracţiunea de spălare a banilor constând în:

- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soţii şi al menajerei în conturi bancare deschise pe numele acestora - în total 2.990.000 lei şi 235.000 euro;

- achiziţionarea de bunuri imobile pe numele fostei soţii în sumă totală de 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

- acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soţii;

- achiziţionarea de bijuterii, inclusiv diamante - au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro şi un diamant de 190.000 de euro - avans 35.000 de euro, un inel de 65.000 euro, un set cercei şi lănţişor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro;

- achiziţionarea de acţiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soţii;

- asocierea în participaţiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soţii, toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracţiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.