Dispari în 60 de secunde de România. 7 hoți trimiși în judecată după ce au spart mai multe magazine

DE Bianca Iosef | Actualizat: 25.08.2022 - 16:25
7 hoți trimiși în judecată- Foto: PEXELS PHOTOS/Kindel Media

Procurorii Parchetul General au trimis în judecată şapte hoţi, acuzaţi că au spart noaptea magazine de telefonie mobilă sau produse electronice din mai multe judeţe, ei reuşind să dispară în mai puţin de două minute de la declanşarea alarmelor.

SHARE

Dispari în 60 de secunde de România. 7 hoți trimiși în judecată după ce au spart mai multe magazine. Parchetul General a anunţat joi că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au trimis în judecată a şapte inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat în formă continuată (cinci inculpaţi), tăinuire (doi inculpaţi), complicitate la furt calificat în formă continuată (un inculpat), complicitate la furt calificat (un inculpat).

Anchetatorii susţin că, în perioadele noiembrie 2018 - ianuarie 2019 şi ianuarie - mai 2020, cinci dintre inculpaţi, având feţele acoperite şi purtând mănuşi, prin forţarea cu târnăcoape, leviere sau şurubelniţe a uşilor de acces din magazine cu profil de comerţ cu produse electronice şi electrocasnice, situate pe raza judeţelor Prahova, Tulcea, Argeş, Olt, şi respectiv Ialomiţa, Covasna, Sibiu şi Harghita, au pătruns în interior, de unde au sustras telefoane mobile şi alte produse electronice de valoare însemnată, prejudiciul total fiind de 772.171 lei.

Hoţii au fost sprijiniţi în valorificarea rapidă şi integrală a produselor electronice sustrase de către alţi doi inculpaţi, care cunoşteau provenienţa acestora.

Citește și: VIDEO Deputatul USR care acuză că există medici în spitale care operează pe parafa altor doctori

Spărgătorii îşi alegeau după anumite criterii (poziţionarea magazinului, volumul şi valoarea produselor electronice comercializate, gradul de vulnerabilitate al sistemelor de închidere uşilor de acces) magazinul în care urmau a pătrunde prin efracţie, iar cel puţin unul dintre aceştia se deplasa înainte de comiterea faptei la locaţia unde se afla magazinul, pentru a verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziţionarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât şi interiorul, pentru a observa unde sunt poziţionate vitrinele în care se aflau depozitate telefoane mobile sau alte produse electronice cu valoare ridicată.

Citește și: VIDEO Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică susține că Rusia și Ucraina au ajuns la consens

Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă, deoarece hoţii care acţionau în interiorul magazinului nu trebuiau să rămână în incintă mai mult de 1-2 minute, pentru că alarma de efracţie se activa în momentul pătrunderii în magazin, iar echipele de intervenţie ale societăţilor de pază ar fi putut să-i surprindă la faţa locului.

Din cercetările efectuate, a mai rezultat că inculpaţii au folosit pentru deplasare, către şi de la locul săvârşirii infracţiunii, autoturisme cumpărate de ei, înmatriculate fie pe numele lor sau ale rudelor, fie pe numele unor terţi, fără însă ca inculpaţii să ajungă să le înregistreze la DRPCIV. Aceste autoturisme le schimbau periodic, având de fiecare dată grijă ca un autoturism folosit la verificare să nu fie niciodată folosit şi la deplasarea spre locaţie în ziua în care aceştia comiteau infracţiunea de furt.

În momentul în care hotărau să acţioneze, inculpaţii, care în general se aflau în Bucureşti sau judeţul Ilfov, plecau cu unul sau două autovehicule spre locul unde se afla magazinul vizat, iar când ajungeau efectuau acţiuni de verificare şi contrafilaj, pentru a fi siguri că nu sunt supravegheaţi de poliţişti.

De asemenea, hoţii parcau autoturismele în locuri izolate, pe terenuri virane sau câmpuri situate în spatele căilor de acces în magazinele de produse electronice, după care se apropiau pe jos, în întuneric, de aceste locaţii, având la ei sculele de forţat şi spart, precum şi genţile cu care cărau bunurile sustrase.

Inculpaţii acţionau întotdeauna după ce magazinul vizat se închidea şi se lăsa întunericul, majoritatea infracţiunilor fiind comise în intervalul 22,00 - 04,30, în funcţie de momentul pe care aceştia îl considerau cel mai prielnic.

Îmbrăcaţi în haine de culoare închisă şi cu feţele şi mâinile acoperite, prin forţarea cu târnăcoape, leviere sau şurubelniţe a uşilor de acces ale magazinelor, ei pătrundeau în incinta acestora fără să ţină cont de declanşarea sistemelor de alarmă antiefracţie şi spărgeau geamurile vitrinelor, unde se aflau depozitate telefoanele mobile şi alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau în genţi tip sport de dimensiuni mari, după care ieşeau rapid din magazin şi le transportau până la autoturismele ce se aflau parcate în locuri izolate, la câteva sute de metri, după care se deplasau în Bucureşti sau Ilfov.

În cursul urmăririi penale, faţă de trei inculpaţi au fost dispuse succesiv măsuri privative de libertate.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Miercurea Ciuc, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te