Valoarea bunurilor a fost estimată la aproximativ 2,5 milioane de euro.
După trei ani de anchete, banda celor 12 hoți români care a speriat Vestul Europei a fost condamnată de judecătorii Tribunalului Kingstown, din Londra. Toți 12 au pledat „vinovat” și au primit pedepse de la trei ani și trei luni până la cinci ani și opt luni de închisoare.
Jaf în stil românesc
Banda celor 12 hoți români, din zona Moldovei, a spart mai multe depozite de mărfuri din Marea Britanie de unde au furat bunuri de aproximativ 5.000.000 euro, bunuri care au ajuns în mare parte în România. Polițiștii englezi susțin oficial că banda celor 12 hoți români este legată de mai multe organizații criminale românești, inclusiv de gruparea condusă de Ion Clămparu.
Din decembrie 2016 până în aprilie 2019, banda celor 12 hoți și-a mutat activitatea ilegală în Marea Britanie. Au dat cel puțin 12 spargeri în diferite orașe din Marea Britanie: Peterborough, Hertfordshire, Sheffield, Feltham și Enfield.
Primul jaf a fost dat de cei 12 hoți români la un depozit de telefoane mobile și gadget-uri din Peterborough, în noaptea de 6 spre 7 decembrie 2016. Au furat bunuri în valoare de aproximativ 200.000 de lire sterline.
Dar cel de-al doilea jaf avea să le aducă celebritatea internațională. În noaptea dintre 29 și 30 ianuarie 2017, banda a spart un depozit internațional de marfă deținut de un mare agent de vămuire. În acea perioadă, în depozit se aflau o serie de cărți semnificative din punct de vedere cultural, inclusiv lucrări de Isaac Newton, ediții rare de Dante Aligheri, 80 de schițe ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya, un incunabul (carte veche imprimată înainte de anul 1500 – n.r.) de Francesco Petrarca. În total, 200 de cărți vechi estimate la 5.000.000 euro. Toate aceste cărți rare au fost expediate din Italia și Germania în Marea Britanie pentru a fi livrate către un târg de carte din SUA.
La 19.30, în 29 ianuarie 2017, hoții se aflau într-un Renault Megane albastru și se îndreptau spre depozit. După o oră și 30 de minute, camerele CCTV i-au localizat în preajma depozitului. Daniel David și Victor Opariuc, doi dintre hoți, au taiat gardul perimetral, apoi s-au suit pe depozit. Acolo au tăiat luminatoarele, apoi au coborât pe rafturile din interiorul depozitului. Acest lucru le-a permis să evite activarea alarmelor bazate pe senzori ale depozitului, situate lângă uși.
Au fost în depozit, în total, de cinci ore și cincisprezece minute. În acel timp, au furat în jur de 200 de cărți și le-au încărcat în șaisprezece valize.
Cărțile, ascunse într-o fosă de beton
Două zile mai târziu, fratele lui Cristian Ungureanu (41 de ani), Ilie Ungureanu (33 de ani), care locuia în Germania, a sosit în Marea Britanie, zburând din München. După alte două zile, a ajuns în Marea Britanie și Marian Mămăligă, pentru a ajuta la transportul cărților. Pe 5 februarie 2017, Mămăligă și Ilie Ungureanu s-au suit într-o dubă și au părăsit Marea Britanie. Au călătorit de la Balham, în sudul Londrei, la Dover, apoi au trecut prin Eurotunel cu tot cu cărțile rare.
Cărțile au fost recuperate pe 16 septembrie 2020, în urma unor percheziții făcute de ofițerii români. Manuscrisele erau ambalate în plastic şi ascunse într-o fosă de beton, peste care hoții au aruncat deşeuri din construcţii.
Arestări în trei țări simultan
În urma mai multor luni de muncă meticuloasă și supraveghere, cei 12 hoți au fost identificați și arestați în perioada iunie 2019 - ianuarie 2020, în urma unei operațiuni comune ale autorităților din Marea Britanie, Poliția Română și Carabinierii italieni, susținuți de Europol și Eurojust. Acțiunea a culminat cu arestări coordonate și percheziții la 45 de adrese din Marea Britanie, România și Italia în iunie 2019.
„Timp de peste doi ani, această bandă a făcut naveta din România în Marea Britanie, vizând depozitele din toată țara, provocând pierderi financiare uriașe, unii au fost obligați să-și închidă afacerile ca urmare a paguvelor provocate. Nu au luat în considerare victimele pe care le-au vizat și sunt mândru că echipa de anchetă Met's Specialist Crime South, care lucrează cu Poliția Română și Carabinierii italieni, a pus capăt infracțiunilor”, a spus inspectorul Andy Durham, cel care a condus ancheta.
Cum arată banda celor 12 hoți?
Judecătorii de la Tribunalului Kingstown, din Londra, i-a condamnat pe toți cei 12 români care au pledat „vinovat” și s-au ales cu pedepse cuprinse între trei ani și opt luni și cinci ani și opt luni de închisoare:
- Vasille Ionel Pragina, 28 de ani, din România a pledat vinovat la 26 iunie și a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare.
- Marian Mamaliga, 34 de ani, din România, care a pledat vinovat la 8 iulie a fost condamnat la patru ani de închisoare.
- Liviu Leahu, 39 de ani, din România a pledat vinovat la 24 iunie și a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare.
- Daniel David, 37 de ani, din România, care a pledat vinovat la 17 februarie, a fost condamnat la trei ani și șapte luni închisoare.
- Paul Popeanu, 35 de ani, din Rossgate, Hemel Hempstead care a pledat vinovat la 17 februarie a fost condamnat la trei ani și trei luni de închisoare.
Următoarele persone au fost condamnate joi, 1 octombrie:
- Gavril Popinciuc, 45 de ani, din România a pledat vinovat la 24 iunie și a fost condamnat la cinci ani și opt luni de închisoare.
- Cristian Ungureanu, 41 de ani, din România, dar extrădat din Italia a pledat vinovat la 8 iulie și a fost condamnat la cinci ani și o lună închisoare.
- Narcis Popescu, 34 de ani, din România, care a pledat vinovat la 17 februarie a fost condamnat la un total de patru ani și două luni de închisoare.
- Traian-Daniel Mihulca, 32 de ani, din România a pledat vinovat la 24 iunie și a fost condamnat la patru ani de închisoare.
- Marian Albu, 41 de ani, din Newton Road, Harrow a pledat vinovat pe 24 iunie și a fost condamnat la patru ani de închisoare.
- Victor Opariuc, 29 de ani, din România, care a pledat vinovat la 17 februarie, a fost condamnat la trei ani și șapte luni închisoare.
- Ilie Ungureanu, 33 de ani, din România, dar extrădat din Germania a pledat vinovat la 24 iunie și a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare.